Razlike između izmjena na stranici "Egipatska arhitektura"

Obrisano 5 bajtova ,  prije 9 godina
m/м
razne ispravke
m/м (r2.7.1) (robot Mijenja: pl:Architektura i sztuka starożytnego Egiptu)
m/м (razne ispravke)
 
== Tehnike gradnje ==
 
[[Datoteka:Louvres-antiquites-egyptiennes-p1010921.jpg|thumb|right|200px|Građevinski elemeniti iz Starog Egipta, [[Luvr]] ]]
Za izradu građevina stari Egipćani koristili su [[trska|trsku]], [[drvo]] i [[nil]]sko blato. [[Krov]] je ravan ili zasvođen. Ponekad su umesto trske korišćene i [[asura|asure]] koje su stavljane između drvenih nosača i dodatno ojačavane snopovima trske.
 
== Privatna stambena arhitektura ==
 
Modeli iz srednjeg carstva su kuće za dušu [[Ka]].
Primeri ove arhitekture su kuće iz [[Amarna|Amarne]], vile iz 18. dinastije.
[[Deir el Medina]] je radničko naselje sagrađeno u 18. dinastiji sa tipskim građevinama.
Sastoje se od jedne prostorije čija namena nije jasna, mogla je služiti za kult ili spavanje, potom sledi glavna soba, pa spavaća soba, ispod poda je neka vrsta ostave, pa kuhinja (bez tavanice) koja se naslanja na zid naselja. Ispod zida naselja postoji još jedan podrum.
 
 
== Egipatske grobnice ==
 
'''[[Amonov hram u Luksoru]]''',1390-1260. godine pne. posvećen [[Amon]]u, njegovoj ženi [[Mut]] i sinu [[Khonsu]]u. Hram je zidan više od jednog veka, a počeo je da ga gradi [[Amenhotep III]]. Kroz masivnu kapiju ulazi se u prvo dvorište, zatim kroz dvoranu sa stubovima ([[hipostil]]) u drugo dvorište, pa u još jednu hipostilnu dvoranu, pa tek onda u hram. Čitav kompleks je zaštićen od spošašnjeg sveta debelim zidom i ostavlja utisak mističnog i zastrašujućeg.
 
 
'''[[Tutankamon]]ova grobnica''', (oko 1360.godine pne.) nalazi se u dolini kraljeva, [u [Luksor]]u. Pronađena neopljačkana [[1922.]] godine i jedina je [[faraon]]ska grobnica otkrivena u prvobitnom stanju.
 
== Arhitektura egipatskih grobnica ==
 
Može se izdvojiti pet osnovnih tipova grobnice, a to su grobna jama, [[mastaba]], [[piramida]], [[grobnice u steni]], građena [[kapela]].
 
* [[Spisak Faraona]]
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
{{Commonscat|Ancient Egypt}}
* [http://www.aldokkan.com/art/architecture.htm www.aldokkan.com]
* [http://www.ancient-egypt-online.com/ www.ancient-egypt-online.com]
 
{{Commonscat|Ancient Egypt}}
 
[[Kategorija:Drevni Egipat]]
177.192

izmjene