Burek – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Adding {{Commonscat}}
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
Red 1:
'''Burek''' ([[turski]] ''börek'' [[albanski]] ''byrek'', [[grčki]] ''μπουρέκι'' ili ''μπουρεκάκι'', ''hebrejski בורקס'') je predjelo ili slatka pita ili pecivo koje se može pronaći u mnogim zemljama koje su nekad bile u sastavu Otomanskog carstva. Pravi se od lisnatog testa ili kiselog testa, i uglavnom se puni sa sirom (najčešće feta), mlevenim mesom ili povrćem (najčešće spanać).
 
 
== Ime ==
Linija 7 ⟶ 6:
 
Ime može dolaziti od turske reči bur (savijati);[1] [2], slično kao i u srpskom, gde reči savijača (od savijati) i gibanica (od gibati) takođe opisuju određeno slojevito jelo od testa, ili možda od persijske reči būrek. [3]
 
 
 
Linija 13 ⟶ 11:
U Turskoj su böreği ("vodeni burek") je više testastog tipa, obično sa feta sirom. Kürt böreği ("kurdski burek") je burek bez punjenja, a često se jede sa posutim šećerom u prahu na vrhu.
 
 
== '''Burek''' (''bivša'' [[SFRJ]]) ==
Linija 31 ⟶ 28:
 
Svake godine se u Nišu održava takmičenje bureka (Buregdžijada). 2005. je napravljen burek od 100 kg , sa prečnikom od 2 m i smatra se najvećim burekom ikada napravljenim.
 
 
===Bosanski (umotani) burek===
Linija 38 ⟶ 34:
 
U Bosni je burek jelo punjeno samo sa mesom. Postoji jezička težnja u Hrvatskoj da se koristi reč burek samo za jelo sa sirom. U Srbiji, uvek se mora reći burek + nadev (sa mesom, na primer).
 
 
== Birek ([[Albanija]]) ==
Linija 51 ⟶ 46:
U Grčkoj, bureki ili burekaki je malo pecivo koje se pravi od lisnatog testa.
 
 
== Burekas ([[Izrael]]) ==
Linija 59 ⟶ 53:
 
Izraelski burekas dolazi u nekoliko oblika, koji pokazuju vrstu nadeva. Zakoni kašruta zahtevaju izbegavanje jedenja mlečnih peciva sa onima koje sadrže meso i zato postoji uobičajeni različiti oblici da ukažu na različite vrste nadeva bourekasa. Burekas sa sirom dolazi u obliku pravouglih i jednokrakih trouglova i ima dve različite veličine. Burekas sa sirom dolazi u obliku kvadra. Pica-burekas podseća na koncentrične valjke, dok burekas sa spanaćem podseća na mašnu od peciva. Postoje i takozvani “turski borekaci” koji imaju izgled zaobljenih jednakostraničnih trouglova i punjeni su različitim nadevima, čija se vrsta može odrediti po njihovoj spoljašnjosti.
 
 
== Brik ([[Tunis]]) ==
 
Brik je tuniski burek koji se sastoji od jajeta u trougaonom pecivu sa seckanim lukom i peršunom.
 
 
== Burek kao kulturna referenca ==