Razlike između izmjena na stranici "Barry Lyndon"

Obrisano 5 bajtova ,  prije 9 godina
m
razne ispravke
m (r2.7.2) (robot Mijenja: fr:Barry Lyndon)
m (razne ispravke)
 
== Filmska ekipa ==
 
Režija: [[Stanley Kubrick]]
 
 
== Nagrade ==
 
* 2 nominacije za [[Zlatni globus]] (najbolji film, režija)
* 4 osvojena [[Oscar]]a (najbolja scenografija, kostimi, glazba, fotografija) i 3 nominacije (najbolji film, režija, adaptirani scenarij)
 
== Zanimljivosti ==
 
* U većini scena upotrijebljeno je prirodno svjetlo. Leća kamere izgrađene od kompanije Carl Zeiss za [[NASA]]-u od 50 mm je iskorištena za scene u kojima su svijeće jedini izvor svjetla.
* Produkcija je prebačena iz Irske u Englesku nakon što je Kubrick doznao da je na listi atentata grupe IRA zbog režije filma engleskih vojnika u Irskoj.
 
== Kritike ==
 
Pri premijeri, kritičari su bili suzdržani prema "Barryu Lyndonu", zamjerajuči mu da je neobično plah i usporen za jedan film Stanleya Kubricka, no s vremenom je stekao veliku reputaciju pa ga neki danas smatraju i jednim od najboljih filmova redatelja. Tako je ''Jeffrey M. Anderson'' u svojoj recenziji napisao: "Film "Barry Lyndon" na neobičan način podsječa na "Forresta Gumpa" po tome da njegov protagonist nije osobito bistar oportunist (Ryan O'Neal) koji se uspinje u društvu kada se nađe na pravom mjestu na pravo vrijeme. Razlika je da Kubrick ima hrabrosti portretirati svojeg protagonista kao blago podlog antijunaka. Dopušta mu da ima mana, dok je Gump predstavljen kao junak. Odgledavši "Barrya Lyndona" po drugi put, primjetio sam da sam bio iznenađen i šarmiran njegovom duhovitošču i živošču, predstavljenim na suzdržan način, kada mi se činio hladnim kada sam ga pogledao prvi put. Cijenim i O'Nealov banalni portret junaka iz naslova, koji je savršeno ulovio unutarnji život varalice. "Barry Lyndon" se izdvaja kao jedan od Kubrickovih vizualno najistaknutijih filmova, u kojem je svaki prizor uokviren kao prekrasna slika, naglašavajuči pasivnost perioda i samog Barrya".
 
''Christopher Null'' je također hvalio fim: "Kubrickovo remek-djelo se često zanemaruje - čak i prezire - od onih koji tvrde da je pretenciozno i sporo. Doduše, jest pretenciozno i sporo, ali je ipak jedan izniman film. Zapravo, to je moj najdraži povijesni film", kao i ''Rob Vaux''; "Kubrickova neopravdano podcijenjena povijesna drama je u jednakoj mjeri tehnički lijepa koliko je i pogodna za poticanje na razmišljanje". S druge strane, ''Ken Hanke'' nije bio zadovoljan: "Zgodno za pogledati, ali tako dramatično sterilno da jedva da postoji".
 
== VanjskeEksterni poveznicelinkovi ==
* {{imdb naslov|id=0072684|naslov=Barry Lyndon}}
* {{rotten-tomatoes|id=barry_lyndon|title=Barry Lyndon}}
177.192

izmjene