Put Svetog Jakova (francuski put) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: kozmetičke izmjene
Red 15:
== Historija ==
 
Nastanak klasičnog ''Camino Francésa'', koji vodi od [[Pirineji|Pirineja]] ka Santiagu, vezan je sa prvom polovinom 11.-og stoljeća. Godine 1118. je zapisano da je ''Sancho III. Garcés'' (1004–1035), kralj od [[Navarra|Navarre]] stvorio predispozicije za pravljenje Puta. Prvo spominjanje korištenja puta vezano je za 1047. godinu. Ista ta ruta koristila se prije od strane hodočasnika koji su išli u [[Rim]] i povezivala je kraljevske gradove [[Jaca]] (Huesca), [[Pamplona|Pamplonu]] (Navarra), [[Burgos]] i [[León]].
 
== Ruta Puta ==
[[Datoteka:Pilgerausweis1.jpg|mini|240px|<center>Hodočasnička iskaznica]]
Klasični ''Camino Francés'' počinje na Pirinejima u francuskom gradu [[Saint-Jean-Pied-de-Port]] udaljenom oko 769 km od Santiaga, mada u zadnje vrijeme i druga mjesta tvrde da ''Camino Francés'' počinje u njima. Svi ti manji putevi ujedinjuju se u mjestu [[Puente la Reina]]. Naravno hodočasnici mogu i odstupati od rute ako žele razgledati znamenitosti koje nisu na klasičnom ''Camino Francésu''. Tijekom puta prolazi se najviše životopisnim pejzažima ali je i nekoliko većih gradova ukompnirano u rutu kao mjesta gdje se mogu razgledati znamenitosti i tamo prespavati. Najpoznatija veća mjesta su zasigurno: [[Pamplona]], [[Burgos]], [[León]], [[Astorga]], [[Portomarín]] i naravno Santiago de Compostela. U Leónu se ''Camino Francésu'' pridružuje ogranak Puta Svetog Jakova koji počinje u [[Oviedo|Oviedu]] ([[Španjolski jezik|španjolski]]. ''Camino de la Costa'').
 
Na samom putu je tijekom 11. i 12. stoljeća napravljen veći broj crkava u čast Svetog Jakova ali i prenoćišta ([[Španjolski jezik|španjolski]]. ''Albergue''). Osim toga postoji i veliki broj drugih kulturnih vrjednota na ''Camino Francésu''. U manjim mjestima na Putu se skoro uvijek nalazi hodočasnička ulica „Calle del Camino“ ili crkva Svetog Jakova „Iglesia de Santiago“.
Duljina puta varira u različitim publikacijama ali za klasični ''Camino Francés'' uzima se onaj Put koji započinje u ''Saint-Jean-Pied-de-Portu'' i koji je smješten 769 km od Santiaga.
 
Red 101:
 
== Literatura ==
* José María Anguita Jaen: ''Der Jakobsweg. Ein praktischer Reiseführer für den Pilger''. 3. Aufl. 2007, ISBN 978-842410422184-241-0422-1
* ''El Camino de Santiago''. 1991, ISBN 84-7782-147-X
* Joan Fiol Boada: ''Der Jakobsweg. Von Montserrat und von Saint Jean Pied de Port.'' Hampp Verlag. ISBN 978-3-936682-10-6