Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 355:
Jesi li čuo možda za ova plemena? Neki naučnici, kao Vernadski kod Rusa, Janković kod Srba, osporavaju im iransko (sarmatsko) poreklo i pripisuju im slovensko. Vernadski do tog zaključka dolazi uglavnom etimologijom (Limig anti = slabi Anti)--[[Korisnik:Владимир Нимчевић|Владимир Нимчевић]] ([[Razgovor sa korisnikom:Владимир Нимчевић|razgovor]]) 19:55, 5 mart-ожујак 2015 (CET)
:Ne znam u koju kategoriju da ih smestim.--[[Korisnik:Владимир Нимчевић|Владимир Нимчевић]] ([[Razgovor sa korisnikom:Владимир Нимчевић|razgovor]]) 19:55, 5 mart-ожујак 2015 (CET)
 
 
Zapravo mislio sam da napravim posebnu kategoriju za Limigante (ako takva ili slična već ne postoji). Jer, ima i jakih protivargumenata teoriji o slovenskom poreklu. Osim što je neuklopljiva u postojeći sistem znanja, stoji na slabim osnovama.
 
Pojedini srpski arheolozi dovode Limigante u vezu sa Slovenima samo na osnovu načina njihovog života. Meni je i takvo razmišljanje usko, stereotipično, jer ne dopušta mogućnost promenu načina života nomadskih naroda u novoj sredini. U oblasti između Tise i Dunava, gde su se Jazigi doselili u 1. veku nove ere., nema uslova za nomadski život. Videli smo kako su se Mađari promenili otkako su došli u ravnicu. Zašto ne bismo dopustili mogućnost da je makar jedan sloj Jaziga bio prinuđen na promenu života?
 
Npr. Finac Pekkanen prihvata da reč Limiganti ima veze sa osetinskim lämäg (slab), ali ne prihvata kao i ostali naučnici da se može prevesti kao slabi Anti. On osporava i etimologiju da reč Arkaraganti ima veze sa osetinskim äqäräg (tih).
 
Čeh Tomašek predlaže iransku teoriju o Arkaragantima: "oni koji vode rat" = ar- (valjda rat) i karâgä particip prezenta od kar- (činiti). Naravno nastavak -nt je latinskog porekla. Rekao bih da se i Limiganti mogu na isti način protumačiti. Jedino me buni šta predstavlja zd. u zagradi.
 
"Arcaragantes hiess der herrschende Teil (domini) der Sarmatae, welche, von den Limigantes (servi) aus dem Flachland an der unteren Theiss vertrieben, auf römischen Boden flüchteten und von Constantinus Wohnsitze erhielten, Hieron. chron. a. 337 (Roncalli I p. 498). Anon. Vales. p. 661. Der Name ist iranisch und bedeutet agentes, rem s. bellum gerentes, von ar- ('''zd.''' fra-) und karâgä, part. praes. von kar- ‚facere‘; der Ausgang -nt ist lateinische Zuthat."
 
Ti si bolje upoznat sa iranskim narodima, pa rekoh da te pitam.--[[Korisnik:Владимир Нимчевић|Владимир Нимчевић]] ([[Razgovor sa korisnikom:Владимир Нимчевић|razgovor]]) 21:28, 5 mart-ожујак 2015 (CET)