Vladimir Ćorović – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 21:
Nakon atentata [[Gavrilo Princip|Gavrila Principa]], [[28.6.]] [[1914]]. u Sarajevu, Ćorovića su uhapsile austrougarske vlasti. Na poznatom banjalučkom „veleizdajničkom“ procesu, čiji je prvooptuženi bio [[Vasilj Grđić]], Ćorović je najpre osuđen na pet, ali mu je [[Vrhovni sud]] povisio kaznu na osam godina robije zbog intenzivnog rada u „Prosvjeti“. Novi austrougarski car i kralj Karlo IV, izvršio je [[1917]]. godine zamašnu [[amnestija|amnestiju]] političkih zatvorenika, pa je Ćorović pušten iz zatvora u [[Zenica|Zenici]], gde je uglavnom izdržavao kaznu. Tada se nastanio u [[Zagreb]]u, pa je sa grupom jugoslovenski usmerenih pisaca ([[Niko Bartulović]], [[Ivo Andrić]] i [[Branko Mašić]]) uređivao časopis „[[Književni Jug]]“. U to vreme je počela njegova zapažena saradnja sa jugoslovenskim političarima u raznim zemljama, a naročito u Austrougarskoj, kao i pripremanje dokumentarne ''Crne knjige'' (Beograd-Sarajevo, [[1920]]) o stradanju i patnjama srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. U ulozi delegata u privremenom narodnom predstavništvu, Ćorović je bio prisutan [[1.12.|1.12,]] [[1918]]. godine u [[Beograd]]u na svečanom proglašenju ujedinjenja Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu.
 
Od [[1919]]. godine, kada je izabran za vanrednog profesora na [[Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu|Filozofskom fakultetu]], Ćorović je neprestano živeo u [[Beograd]]u. Velikim ličnim radom, izvanrednim naučnim rezultatima, stvorio je redak ugled i uticaj i izuzetnu karijeru: [[1921]]. postao je redovni profesor na Filozofskom fakultetu, za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije izabran je [[1922]], a za redovnog [[1934]]. godine. Više godina bio je i [[rektor]] [[Beogradski univerzitet|Beogradskog univerziteta]]. Posle napada [[Aprilski rat|Nemaca na Jugoslaviju]], napustio je Beograd i krenuo u emigraciju zajedno sa više tadašnjih istaknutih jugoslovenskih političara, ali je avion kojim su putovali oboren [[12.4.]]a [[1941]]. godine iznad [[Grčka|Grčke]]. U toj nesreći poginuo je i Vladimir Ćorović.
Na osnovu teksta koji je napisao akademik [[Radovan Samardžić]], Vladimir Ćorović je zastupljen u knjizi ''Sto najznamenitijih Srba'' (Beograd - Novi Sad, 1993, str. 529-534).