Kalendarska era – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 46:
*'''Indikt'''. Rasprostranjena je bila upotreba ciklusa [[indikt]]a (ili indiktiona; 15 indikata je činilo ciklus poljoprivrednog oporezivanja, jedan indikt je trajao godinu dana). Dokumenti i događaji se od 4. veka datiraju po godini ciklusa (npr. "peti indikt", "deseti indikt"), sami ciklusi nisu numerisani. Upotreba indikta će se nastaviti dugo nakon što je prestalo sakupljanje izvornog poreza. Ovaj sistem je korišćen u [[Vizantija|Vizantiji]] i okolini, uključujući Srbiju, do osmanskih osvajanja, ali i u Galiji. [[Dionisije Mali]], koji je formulisao današnju novu eru, dao je pravilo za računanje indikta: godini n.e. dodati 3, podeliti sa 15, ostatak daje indikt; ako je ostatak 0, indikt je 15..<ref>Blackburn, B & Holford-Strevens, L. (1999, 2003). ''The Oxford Companion to the Year: an exploration of calendar customs and time-reckoning'' (corrected printing). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-214231-3. p. 770.</ref> npr. (2009+3)/15 = 134 i ostatak 2, što je i indikt. Početak godine se razlikovao, osim 1. januara/siječnja, godina je mogla počinjati i nekim crkvenim praznikom, kao Blagovestima (25. mart/ožujka), ili 1. septembra/rujna, kao u Vizantiji.
 
*'''[[Etos Kosmu]]''' ("godina sveta") iz [[vizantijski kalendar|vizantijskog kalendara]] koristi jedan proračun vremena Postanja; njena prva godina počinje 1. 9. 5509. pne.. Prvi put je upotrebljena u 7. stoleću, kasnije će postati dominantna u Vizantiji i njenom kulturnom krugu. Godina {{#expr: {{CURRENTYEAR}}+5508}}. ove ere zahvata period {{#expr: {{CURRENTYEAR}}-1}}-{{CURRENTYEAR}}. n.e..
 
*Egipatska '''Era Mučenika''' (''Anno Martyrum'' A.M.) odn. [[Dioklecijanova era]] se računa od početka vladavine tog rimskog cara, njena prva godina je 284-5. n.e.. U Rimu nije bio običaj da se koriste vladarske godine, ali jeste u [[rimski Egipat|rimskom Egiptu]], kojim je car vladao preko prefekta. Egipatska, odn. [[koptski kalendar|koptska godina]] (poznata i kao aleksandrijska g.), počinjala je 29. avgusta/kolovoza po julijanskom kalendaru (30-tog pred julijansku prestupnu godinu). Dioklecijan je ukinuo posebni status Egipta, koji je nakon toga sledio normalni rimski kalendar, sa početkom godine 1. januara. Ali, dugo nakon toga, era je korišćena u uskršnjim tablicama pripremanim u Aleksandriji, mada je Dioklecijan bio veliki progonitelj hrišćana. [[Koptska crkva]] je zadržala kalendar s početkom 29. avgusta i eru, koja je od 643. poznata kao Era Mučenika<ref>Blackburn & Holford-Strevens. (1999, 2003). 766&ndash;7.</ref>.