Alkalni metali – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: lb:Alkalimetall
Nema sažetka izmjene
Red 1:
Grupi '''alkalijskih metala''' pripadaju: [[litijum]] (Li), [[natrijum]] (Na), [[kalijum]] (K), [[rubidijum]] (Ru), [[cezijum]] (Cs) i [[francijum]] (Fr). Zajednička oznaka za elektronsku konfiguraciju ovih elemenata je nS<sup>1</sup>. Vrednost [[oksidacioni broj|oksidacionog broja]] u jedinjenjima jonske prirode je +1; grade jednovalentne bezbojne [[katjon]]e.
 
U elementarnom stanju atomi alkalnih metala povezani slabom [[metalna veza|metalnom vezom]] grade metalnu [kristalna rešetka|kristalnu rešetku]. Zbog angažovanja samo jednog [[elektron]]a veza je slaba, stoga imaju nisku [[temperatura ključanja|temperaturu ključanja]] i malu gustinu (plivaju na vodi). Male su tvrdoće tako da se mogu seći nožem. Porastom atomskog broja u grupi rastu i jonski radijusi i gustina, dok [[temperatura topljenja|temperature topljenja]] i ključanja opadaju. Srebrnastobele su boje, dobri su provodnici [[toplota|toplote]] i [[elektricitet]]a. Prvi član grupe, litijum, ima unekoliko drugačija svojstva od ostatka grupe. Tako je po nekim osobinama sličniji [[magnezijum]]u nego [[natrijum]]u. Veoma male dimenzije atoma litijuma i još manje njegovog [[jon]]a uzrokuju veće jačine metalne veze u kristalnoj rešetki u odnosu na ostale alkalne metale. Zbog toga je litijum znatno tvrđi od njih, a ima i višu temperaturu topljenja i ključanja. Alkalni metali boje plamen karakterističnim bojama. Litijum boji plamen svetlo crveno, natrijum žuto, a kalijum svetlo ljubičasto, rubidijum crveno-ljubičasto, a cenzijum plavo-ljubičasto.
 
Prema hemijskom ponašanju alkalni metali čine grupu međusobno najsličnijih elemenata u periodnom sistemu elemenata. [[Energija jonizacije]] opada porastom [[atomski broj|atomskog broja]]. Vrednosti za prvu jonizacionu energiju su veoma niske (niže od ostalih elemenata). Alkalni metali imaju najniže vrednosti za koficijente elektronegativnosti u odnosu na sve elemente u [[periodni sistem|periodnom sistemu]]. Iz toga proizilazi njihov pozitivan oksidacioni broj bez obzira sa kojim elementom gradili jedinjenje. Na osnovu redoks-potencijala može se zaključiti da su to najreaktivniji metali i najača redukciona sredstva.