Mirijevski potok – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
 
[[Datoteka:Mirijevski potok.JPG|thumb|200px|Mirijevski potok u Mirijevu (2009, pre produžavanja Mirijevskog bulevara)]]
'''Mirijevski potok''' je [[beograd]]ski vodotok koji protiče, na površini ili kroz podzemni kolektor, kroz dolinu u kojoj leže naselja [[Mirijevo]], [[Ćalije]], [[Rospi Ćuprija]] i deo [[Karaburma|Karaburme]], na istočnom kraju grada.
 
Po nekim mišljenjima<ref>http://www.fondribnikar.com/a111.html</ref>, Beograd ima šest reka, Mirijevski potok je jedna od njih, a ostale su (prilično različite veličine) [[Sava]], [[Dunav]], [[Topčiderska reka]] (ili Topčiderka), [[Banjički potok|Banjički]] i [[Rakovički potok]].
 
Potok se pojavljujedo 2011, i produžavanja Mirijevskog bulevara pojavljivao iz tunelskog otvora iznad osnovne škole "[[Despot Stefan Lazarević]]" u Novom Mirijevu. Zatim tečeje tekao betoniranim koritom, koje je često bilo obraslo bujnim zelenilom. Tok ide uU generalnom severnom pravcu, ostavljabi sa desne strane ostavljao VII gimnaziju u Mirijevu (ex OŠ Vukica Mitrović),. zatimZatim teče između ulica Mirijevski bulevar i [[Kornati|Kornatska]] (kroz Ćalije i Rospi Ćupriju). Nakon što prođe ispod [[Višnjica|Višnjičke]] ulice, izliva se u [[dunav]]ski Rukavac, odeljen od glavnog toka reke [[Ada Huja|Adom Hujom]]. U blizini se nalazi najniža tačka užeg gradskog područja (66 metara nadmorske visine). Sa leve strane potoka se nalazi [[Zvezdara|zvezdarsko]] brdo, koje se sa 253 mnv. smatra najvišom tačkom užeg gradskog područja, a sa desne strane su Orlovica (265 mnv., ponegde označeno i kao Orlovača) i Lešće (252 mnv.).
 
Osim što je prirodni vodotok, Mirijevski potok služi i kao [[kolektor]] kanalizacije, što izaziva ekološke probleme kod Ade Huje<ref>http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Ada-Huja-na-izdisaju.lt.html</ref><ref>[http://www.studio-b.co.yu/info/vest.php?id=292 Potok zagađivač Mirijeva (Studio B)]</ref><ref>[http://www.minpolj.sr.gov.yu/index.php?option=com_content&task=view&id=986&Itemid=53 Uginuće ribe]</ref>.
Red 12:
 
===Produženje Mirijevskog bulevara===
U februaru [[2011]] je započelo produženje ulice Mirijevski bulevar, kako bi bila spojena sa ulicom Vitezova Karađorđeve zvezde u Mirijevu<ref>[http://studiob.rs/info/vest.php?id=61162 Počela izgradnja deonice Mirijevskog bulevara], studiob.rs, 07. februar 2011.</ref>. Deonica je dugačka jedan kilometer i praktično se poklapa sa koritom Mirijevskog potoka, zbog čega on mora biti sproveden ispod kolovoza nove saobraćajnice, ali i uzvodno, pored škole "Despot Stefan". Za tu potrebu je ispod kolovoza izgrađen betonski sanduk koji će zameniti korito potoka i obezbediti nesmetani tok površinskih voda. Paralelno sa podzemnim tokom Mirijevskog potoka gradi se oko 2 kilometra vodovodne i kanalizacione mreže, a predviđene su i nove gasovodne instalacije. Izgradnja zasebnog korita Mirijevskog potoka bi trebalo da ga zaštiti od daljeg zagađenja<ref>{{en}} [http://www.beobuild.rs/read.php/493.html Extension of Mirijevski Boulevard], portal beobuild.rs, 21.06.2011.</ref>.
 
Radovi na produžetku Mirijevskog bulevara su završeni u oktobru i saobraćaj na novoj saobraćajnici je krenuo 1. novembra 2011.
 
==Galerija==
<gallery>
Datoteka:Mirijevski potok.JPG|Mirijevski potok, uzvodno od ul VKz. 2009
Datoteka:MirijevskiPotok2009.jpg|Mirijevski potok, nizvodno od ul VKz. 2009
Datoteka:MirijevskiBulevar2011.jpg|Mirijevski bulevar, na mestu potoka iz 2009 (nizvodno)
</gallery>
 
==Fusnote==