Ustav SAD – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 19:
Prvi paragraf govori o Zakonodavstvu. On opisuje ulogu Kongresa, zakonodavnu granu federalne Vlade. Sekcija 1 govori:"Sva zakonodavna moć počiva na Kongresu USA koji se sastoji od Senata i Kuće od Predstavnika". Članak govori o načinu izbora i kvalifikacijama za člana. Predstavnici trebaju biti najmanje 25 godina stari, biti državljani Sjedinjenih Država najmanje 7 godina i živjeti u državi koju predstavljaju. Senatori moraju imati najmanje 30 godina, biti državljani 9 godina i živjeti u državi koju predstavljaju. Zadatak Kongresa je da izglasa sve zakone koji omogućuju izvršavanje zadataka datih Ustavom, Vladi i svima ostalima koji imaju odredjenu ulogu. Njegov se zadatak završava na tome. Medjutim u odredjenim izuzetnim situacijama Kongres je Sudski zaštićen da omogući federalnoj vladi da preuzima akcije koje su za dobro naroda iako to ne mora biti nabrojano. Takva djelovanja moraju poštovati Ustav.
 
== Paragraf 2 ==
 
 
 
== Paragraf2 ==
Sekcija 1 ovoga paragrafa osniva Predsjedništvo. Sva izvšna moć je na ovoj grani Vlade. Predsjednik i podpredsjednik služe termin od 4 godine i moguće ih je samo još jednom izabrati. Da bi bio predsjednik, neko mora biti rodjen u Sjedinjenim Državama ili biti državljanin za vrijeme usvajanja Ustava, najmanje 35 godina star i živjeti u Sjedinjenim Državama najmanje 14 godina.
 
Linija 54 ⟶ 51:
Sekcija 4 govori o smjenjivanju predsjednika i drugih vladinih predstavnika. Predsjednik se smjenjuje ako je utvdjena prevara, podmićivanje ili kriminal.
 
== SpoljašnjeEksterni vezelinkovi ==
{{Commonscat|United States Constitution}}
* [http://www.archives.gov/national-archives-experience/charters/constitution_transcript.html Ceo tekst ustava Sjedinjenih Američkih Država]
* [http://www.archives.gov/national-archives-experience/charters/bill_of_rights_transcript.html Ceo tekst zakona o pravima]
 
[[Kategorija:Politika SAD1788]]
[[Kategorija:DokumentiPolitika pojedinačnoSAD]]
[[Kategorija:Ustavi|SAD]]
[[Kategorija:Politika SAD]]
[[Kategorija:Dokumenti pojedinačno]]
 
{{Link FA|de}}
{{Link FA|en}}