Tertulijan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 102:
 
=== Oprost grijeha ===
 
{{main|Ispovijed|Pokora}}
Tertulijan se žestoko obara na edikt jednoga biskupa, najvjerojatnije [[Agripin Kartaški|Agripina Kartaškog]], koji otpušta grijehe [[preljuba]] i [[blud]]a onima koji obave pokoru.<ref>Tertulijan, ''De pudicit''. 1, 6</ref> Rasprava se kreće prvenstveno oko preljuba, ali Tertulijan jasno govori i o drugim grijesima, naročito o grijehu otpada od Boga i o [[ubistvo|ubistvu]]. Tertulijan razlikuje dvije vrste grijeha: oprostive koje naziva i lakšima, i neoprostive koje označuje i kao teže.<ref>Tertulijan, ''De pudicitia'' 2, 12; 18, 18; 19, 23—26</ref> Oslonac za to razlikovanje nalazi u [[Prva Ivanova poslanica|Prvoj Ivanovo]]j 5,16, gdje se spominju [[smrtni grijesi]]. Oprostive grijehe opisuje kao svakodnevna padanja, kojima smo svi izloženi:
 
Red 114:
 
{{citat|On stoji pred vratima Crkve, primjerom svoje obilježenosti druge opominje, zaziva na se suze braće i vraća se s većim dobitkom, tj. sa suosjećanjem radije nego zajedništvom. I ako ovdje ne žanje pomirenje, sije kod Gospodina. Ne gubi, nego pripravlja plod; neće biti bez koristi, ako ne zapusti dužnost. Na taj način takva pokora nije isprazna ni takva disciplina kruta«<ref>Tertulijan, De pudic. 3, 3—6</ref>}}
 
Boreći se protiv davanja crkvenog zajedništva grešnicima koji su se podvrgli određenoj crkvenoj pokori, Tertulijan ocrtava temeljne obrise montanističkog pojma Crkve, tj. montanističku ekleziologiju. Biskupi mogu opraštati samo oprostive grijehe, jer u pitanju pokore na njih spada samo to. Biskupi su u ruke dobili samo disciplinu, a nisu dobili [[moć]] ili [[vlast]] (''potestas'').
 
== Izvori ==