Tertulijan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 60:
=== Soteriologija ===
Tertulijan je vjeran predaji i smatra kako je duša čovječja zaražena istočnim grijehom, a posljedica grijeha je osuda na smrt čitavog ljudskog roda. Tako je po grijehu u ljudsku narav usađena sklonost na zlo. Zastupnik je [[tradicionizam|tradicionizma]] po kojem je čovječanstvo otkupljeno smrću Kristovom.
 
Tertulijan posebno razvija misao o vremenu Duha, kao o trećem vremenu, poslije vremena Oca i poslije vremena Sina, što je od golemog značenja za kršćansko poimanje povijesti [[spasenje|spasenja]]. On polazi od načela da se ništa ne zbiva »''sine aetate''«, i da sve treba vremena. To načelo pronalazi u prirodi, što mu služi kao usporedba za razvitak u području Božje pravednosti (''iustitia''):
 
{{citat|Tako je i pravednost najprije bila u prvim zametcima, kao priroda koja se boji Boga; odatle je preko Zakona i Proroka uznapredovala u djetinjstvo - odatle je preko Evanđelja stasala u mladenačko doba; sada je Paraklet uređuje u zrelu dob.<ref>Tertulian, De virg. vel. 1</ref>}}
 
Ova ideja se posebno učvrstila među montanistima koji su govorili o tri epohe čovječanstva: Oca (Stari Zavjet), Sina (vrijeme ustanovljenja Crkve) i Duha (Parakleta), koje je njihovo vreme.<ref>M. LODS, ''Précis d'histoire de la théologie chrétienne du IIe au début du Ive siècle'', Neuchatel [Suisse] [[1966]], str. 71—76</ref>
 
=== Eshatologija ===
Tertulijan je [[milenarizam|milenarist]], tj. naučava dvostruko uskrsnuće; prvo će biti uskrišeni pravednici i zajedno s Kristom vladat će tisuću godina. Ostatak će uskrsnuti tek na konačnom sudu. Duše svjedoka vjere, tj. mučenika odmah ulaze u nebo, dok ostali moraju čekati u podzemlju i bivaju oslobođeni po molitvama živih.