Tertulijan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
uvod
Red 50:
== Nauk ==
Tertulijan nije dao samo doprinos latinskoj crkvenoj književnosti već je imao značajnu ulogu u razvijanju teologije. U teološka pitanja uvodi pravnu terminologiju, koja će kasnije imati bitan utjecaj pri razvoju buduće znanstvene kršćanske terminologije.
 
Tertulijan, u vrijeme kad počinje pihvaćati »[[novo proroštvo]]« piše da je pravilo vere nepromenljivo ali je moguće menjati pravila discipline:
 
{{citat|Pravilo vjere jedno je posvema, jedino nepromjenljivo, i koje ne podliježe preobrazbi, tj. vjerovati u jednoga jedinoga Boga svemogućega, sazdatelja svijeta, i u njegova Sina Isusa Krista, rođena iz djevice Marije, razapeta na križ pod Poncijem Pilatom, treći dan uskrišena od mrtvih, primljena u nebesa, koji sada sjedi o desnici Očevoj, koji će doći suditi žive i mrtve također preko uskrsnuća tijela. Dok ostaje taj zakon vjere, ono drugo što se tiče discipline i ponašanja, dopušta novost ispravka, po tome, naime, što milost Božja djeluje i napreduje sve do svršetka.<ref>Tertulian, ''De virginibus velandis'', 1</ref>}}
 
=== Kristologija ===