Svetonije – razlika između verzija

Dodana 382 bajta ,  prije 12 godina
m
prošireno
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: el:Σουητώνιος
m prošireno
Red 1:
'''Gaj Svetonije Trankvil''' ('''Gaius Suetonius Tranquillus''') (* oko [[70]] . poslije Krista; † oko. 130.–140. poslije Krista), zvan '''Svetonije''', rimski pisac i državni činovnik. Postao je poznat zbog svojih biografija rimskih careva u kojima je opisao živote careva od Cezara do Domicijana u kojim daje mnoštvo vrijednih podataka o njihovom životu i dobu u kojem su živjeli.
 
Svetonije među prvim rimskim autorima pominje kršćane, za koja kaže da su »rod ljudi novog i zlotvornog praznovjerja«.<ref name="Šagi-Bunić">[http://www.scribd.com/doc/60958056/Tomislav-J-%C5%A0agi-Buni%C4%87-Povijest-kr%C5%A1%C4%87anske-literature-svezak-I Tomislav J. Šagi-Bunić - Povijest kršćanske literature (svezak I)] (scribd)</ref>
 
== Život ==
Linija 21 ⟶ 23:
Svetonijev podupiratelj i zaštitinik bio je utjecajni Plinije Mlađi koji mu je pomogao da kupi
malo imanje u blizini Rima. Također je isposlovao kod cara Trajana da dobije privilegiju prava na troje djece (''ius trium liberorum'') . Ta povlastica bila je zapravo porezna olakšica za roditelje s najmanje troje djece. To je također izuzelo Svetonija od obveze da se oženi, koja je postojala u Rimskom Carstvu. Tko ne bi sklopio brak nije imao pravo na cijelo nasljedstvo nego samo na polovicu. Zbog toga je Svetonije dobio ovu privilegiju koje je tu obvezu poništavala, a i pojednostavnila mu put do javnih položaja i službi.
 
 
=== Početak karijere ===
Linija 75 ⟶ 76:
 
Osim kritika kvalitete njegovih djela Svetoniju se često predbacuje da je nekritički obrađivao i citirao izvore, a često je pisao i na temelju glasina i ogovaranja čime je izgubio na neutalnosti. Teško je recimo vjerovati da su pojedini carevi vodili takav nemoralan život kako im predbacuje Svetonije. Svakako je tu bilo i autorove subjektivnosti i pristranosti.
 
=== Značaj ===
Red 82:
 
Svetonije je u doba renesanse bio inspiracija i za [[Francesco Petrarca|Francesca Petrarcu]] (''De viris illustribus'').
 
 
== Vanjske poveznice ==
Linija 89 ⟶ 88:
 
[[Kategorija: Rimski povjesničari]]
[[Kategorija:Anti-kršćanstvo]]
 
[[als:Sueton]]