Razlike između izmjena na stranici "Vikend"

Dodano 11 bajtova ,  prije 9 godina
m/м
dotjerivanje
m/м (preuzeto sa sr.wiki)
 
m/м (dotjerivanje)
'''Vikend''' je period od dva neradna [[dan]]a u [[sedmica|sedmici]] (tjednu). Riječ „vikend“ nastala je od [[engleski jezik|engleske]] [[složenica|složenice]] „''weekend''“, koja znači „kraj sedmice“, ali se to u različitim kulturama interpretira na različite načine. U [[hrišćanstvo|hrišćanskim]] zemljama to su [[subota|subotu]] i [[nedelja|nedelju]], u [[islam]]skim [[četvrtak]] i [[petak]], dok su u [[Izrael]]u to petak i subotu.
 
Vikendi tradicionalno predstavljaju dane za odmor i najčešće su obavezni neradni dani. To naročito važi za nedelju, no mnogi poslodavci upošljavaju svoje radnike subotom, a neki čak i nedeljom. Pošto se na to gleda kao na poseban teret, ti dani su obično višebolje plaćeni nego ostali dani sedmice ili se zauzvrat radnici oslobađaju odgovarajućeg broja radnih dana u ostatku sedmice.
 
==Istorija==
[[U Jugoslavija|Jugoslaviji]], između dva rata, uveden je "engleski vikend", koji se sastojao u tome da se subotom popodne ne radi. Tada su i kancelarije imale dvokratno radno vreme od 7 do 12 i od 16 do 19 časova. Većini radnika je radno mesto bilo blizu kuće pa se pauza za ručak od 12 do 16 časova koristila za ishranu i odmor.
 
Petodnevna radna nedelja u Jugoslaviji je uvedena šezdesetih godina 20. vijekaveka sa skraćenjem radnog vremena s 48 na 42 radna sata.
 
Petodnevna radna nedelja za škole uvedena je još kasnije, pri čemu je bilo mnogo otpora s obrazloženjem: "deca će za dva dana zaboraviti da uopšte idu u školu!"
 
==Uticaj na ekonomiju==
SaS jedne strane, pojavom vikenda kao perioda neradnih dana, radnici su dobili više slobodnog vremena. OvoTo slobodno vrijeme sevreme najčešće se koristi za odmor i [[rekreacija|rekreaciju]], ali i za putovanja i posjeteposete. U toku ovakotako potrošenog vremena ljudi obično troše više novca na razonodu, što je u nekim državama svijetasveta dovelo do zakona da ni prodavcima nije dozvoljeno da rade ovimtim danima, radi smanjenja opšte potrošnje. OviTakvi zakoni se tokom vremena koriste sve manje i manje, u korist jačanja [[potrošačko društvo|potrošačkog društva]].
 
SaS druge strane, poslodavci su izgubili više dana u sedmici, čime se naoko gubi na [[produktivnost]]i. Međutim, postoje mišljenja po kojim se time ništa ne gubi jer radnici dolaze svježisveži na posao nakon dva neradna dana, kao i da se na taj način povećava opšta potrošnja, koja dovodi do veće zarade proizvođača<ref name="ford">[http://www.worklessparty.org/timework/ford.htm Work Less Party, „Henri Ford: Zašto dajem prednost pet radnih dana uz platu od šest dana“] {{en}}</ref>.
 
==Reference==