Sedmica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m malo dotjerivanja
Red 1:
{{otheruses}}
'''Sedmica''', '''ned(j)elja''' ili nedelja je'''tjedan''' jedinica je za [[vreme i]] duža od [[dan]]a, a kraća od [[mesec]]a. U većini modernih kalendara[[kalendar]]a, uključujući [[Gregorijanskigregorijanski kalendar]], sedmica je period od sedam dana, kao i najduža konvencionalno korišćena jedinica za vreme koja sadrži fiksni broj dana. Iako nema direktne [[astronomija|astronomske]] veze, u širokoj je upotrebi kao jedinica za vreme.
 
ZaSedmice sedmice može da se kaže da(tjedni) formiraju nezavisan kalendar u kontinuitetu, koji ide paralelno sa raznim drugim [[kalendar]]ima, što znači da isti datum ne pada svake godine na isti dan. Međutim, neki kalendari su tako dizajnirani da se nekiodređeni [[datum]] svake godine pojavljuje istog dana u sedmici. svakeTo godine. Ovose može da se uradiuraditi tako štoda ćeneki sedmica biti nezavisna od godine, sa nekim danima u svakoj godini kojidani ne pripadaju ni jednoj nedeljisedmici: predloženi [[Svetskisvetski kalendar]] ima 52 sedmice i 1 ili 2 dodatna dana godišnje, dok je [[Francuskifrancuski revolucionarni kalendar]] imao 36 "sedmica" od po 10 dana i 5 ili 6 dodatnih dana. Godina takođe može da se napravi da bude nezavisna od sedmice: bivšiBivši [[island]]ski kalendar imao je imao godine od 52 ili 53 sedmice.
'''Sedmica''' ili nedelja je jedinica za vreme i duža od [[dan]]a, a kraća od [[mesec]]a. U većini modernih kalendara, uključujući [[Gregorijanski kalendar]], sedmica je period od sedam dana, kao i najduža konvencionalno korišćena jedinica za vreme koja sadrži fiksni broj dana. Iako nema direktne [[astronomija|astronomske]] veze, u širokoj je upotrebi kao jedinica za vreme.
 
:''Članak [[dani sedmice]] pokriva detaljno pokriva red i imena dana u sedmici.''
Za sedmice može da se kaže da formiraju nezavisan kalendar u kontinuitetu koji ide paralelno sa raznim drugim [[kalendar]]ima. Međutim, neki kalendari su tako dizajnirani da se neki datum pojavljuje istog dana u sedmici svake godine. Ovo može da se uradi tako što će sedmica biti nezavisna od godine, sa nekim danima u svakoj godini koji ne pripadaju ni jednoj nedelji: predloženi [[Svetski kalendar]] ima 52 sedmice i 1 ili 2 dodatna dana godišnje, dok je [[Francuski revolucionarni kalendar]] imao 36 sedmica od po 10 dana i 5 ili 6 dodatnih dana. Godina takođe može da se napravi da bude nezavisna od sedmice: bivši [[island]]ski kalendar je imao godine od 52 ili 53 sedmice.
 
:''Članak [[dani sedmice]] pokriva detaljno red i imena dana u sedmici.''
 
== Spoljašnje poveznice ==
Linija 11 ⟶ 10:
 
== Bibliografija ==
* Falk, Michael (1999). ''"Astronomical Names for the Days of the Week"'', ''Journal of the Royal Astronomical Society of Canada'', Vol. 93, p. 122. 1999JRASC..93..122F. [http://adsabs.harvard.edu/cgi-bin/nph-bib_query?1999JRASC..93..122F]
 
[[Kategorija:Mjerne jedinice za vrijeme]]