Autoritativno učenje – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 27:
{{citiranje|Oni misle »mi smo njen pastir koji je hrani.« Ali oni nisu shvatili da ona zna drugi način koji je skriven od njih. Taj njen pravi pastir učio ju je gnozi.<ref>Ibid., 32.30—33.3, u: NHL 282.</ref>}}
 
Upotrebljavajući uobičajenu reč za [[biskup]]a (''poimen'' - »pastir«), autor očigledno misli na pripadnike [[sveštenstvo|sveštenstva]]. Oni, međutimkoji nisune znalishvataju da istinski hrišćanin ima direktan pristup [[Hrist]]u, istinskom pastiru duše, i nije mu potrebno njihovo vođstvo.<ref Nitiname="Gnostička suevanđelja"/> Niti ti takozvani pastiri shvatilishvataju da prava crkva nije vidljiva, nego da »ona ima nevidljivo, duhovno telo« <ref>Ibid., 32.30—32, u: NHL 282.</ref> — što znači njoj pripadaju samo [[duhovni]].
 
Povrh svega, ti »nepripadnici« su pili [[vino]], imali [[polni odnos|polne odnose]] i bavili se običnim poslovima kao pagani. Da bi opravdali svoje ponašanje, ugnjetavali su i klevetali one koji su postigli [[gnoza|gnozu]] i koji su upražnjavali potpuno odricanje. Autor izjavljuje: