Ugao – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 188.2.95.31 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Kolega2357
Red 5:
 
Ugao zatvaraju dve [[poluprava|poluprave]] ''a'' i ''b'' (zrake) koje ishode iz jedne [[Tačka (geometrija)|tačke]] ''T''. Poluprave koje zatvaraju ugao nazivaju se '''kracima''' ugla, a tačka iz koje ishode je njegovo '''teme'''. Kada kraci ugla čine jednu pravu ugao se naziva ispruženim ili ravnim.
=== Vrste uglova ===
'''Oštar ugao''' je manji od pravog ugla.
 
'''Prav ugao''' je jednak (kongruentan) svom suplementnom uglu. Prav ugao iznosi 90° (stepeni), tj. <math>\frac{\pi}{2}</math> (radijana). prave nosioci krakova pravog ugla nazivaju se normalne prave.
 
'''Tup ugao''' veći od pravog ugla i manji od ispružrnog ugla.
 
'''Ispružen ugao''' je ugao čiji kraci obrazuju pravu. (ima 180° (stepeni), tj. <math>\pi\,</math> (radijana)).
 
'''Konveksan ugao''' je ime kojim se označavaju oštar, prav, tup i ispružen ugao, mada u suštini je i pun i nul ugao konveksan.
 
'''Konkavan ugao''' veći od ispruženog i manji od punog ugla.
Kao granični slučaj uvode se i
'''Pun ugao''' kod kojeg se kraci poklapaju i unutrašnja oblast sa kracima pokriva celu ravan, ima 360° (stepeni), tj. <math>2\pi\,</math> (radijana).
i
'''Nul ugao''' kod kojeg se kraci poklapaju i unutrašnja oblast je prazan skup. Nul ugao je veličine 0° (stepeni), tj. 0 (radijana).
 
=== Vrste parova uglova ===
'''Susedna''' su dva ugla koja imaju zajednički krak, i jedan ima unutrašnju oblast sa jedne a drugi sa druge strane zajedničkog kraka.