Evanđelje po Tomi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 25:
Barem jedan od tih grčkih fragmenata proizlazi iz rukopisa napisanog pre [[200]]. godine po Hristu, što znači da je grčka verzija toga evanđelja bila u upotrebi u Egiptu već u [[2. vek]]u.<ref name="Koester"/> Autorstvo evanđelja pripisuje se Judi Tomi Didimosu, poznatom kao [[apostol Toma]]. U [[Sirijska crkva|Sirijskoj crkvi]], Toma je poznat kao [[Isus]]ov brat koji je utemeljio crkve na Istoku. Evanđelje po Tomi je najverovatnije napisano u [[Sirija|Siriji]]. Dvojbeno je li izvorno sastavljeno na [[aramejski jezik|aramejskom]], a potom prevedeno na grčki, jer su mnoge najstarije Isusove izreke, poput onih iz kanonskih evanđelja, najpre bile u opticaju na aramejskom, Isusovom jeziku.<ref name="Koester"/>
 
U svom najizvornijem obliku, jevanđelje po Tomi verovatno potiče iz [[1. vek]]a.<ref name="Koester"/> Kester smatra da ako najranije evanđelje Novog Zaveta, [[Evanđelje po Marku]], potiče iz [[70]]. godine n.e., Evanđelje po Tomi verovatno potiče iz prethodne generacije.<ref name="Pejgels"/> Mnogi stručnjaci osporavaju Kesterovo datiranje Evanđelja po Tomi i datiraju ga u [[2. vek]].
 
Početkom III stoleća [[Hipolit]] piše protiv Evanđelje po Tomi (‘Pobijanje svih heresa’, V, 2), pripisujući ga gnosticima naasencima, te u IV stoleću [[Kiril Jerusalimski]] pripisujući ga [[manihejci]]ma (‘Kateheze’, IV, 36; VI, 31), a kao autora, Tomu, vidi nekog Manijevog učenika. Filip iz Side (oko 430. g.) ga svrstava u heretički korpus. Pominje ga i [[Decretum Gelasianum]] kao krivoverničko: ''Evangelium nomine Thomae quibus Manichei utuntur''.