Australijski fudbal – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Munjanes (razgovor | doprinos)
mNema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:AFL stadium.svg|thumb|desno|250px|Shema igrališta za australski nogomet]]
 
'''Australski nogomet''' je momčadski športsport koji se igra sa 18 igrača u polju, a igra se na igralištu za [[kriket]] ili sličnom ovalnom igralištu, koje mora biti dugo 135-185 metara, a široko 110-150 metara. Igra se loptom jajastog oblika, ali je ona različita od one kojom se igra [[ragbi]] ili [[američki fudbal|američki nogomet]]. Sličan je [[ragbi]]ju, [[američki fudbal|američkom nogometu]] i [[keltski nogomet|keltskom nogometu]], a koristi i neke elemente iz [[fudbal|nogometa]].
 
To je australski nacionalni športsport, te je najpopularniji športsport u [[Australija|Australiji]] uz [[kriket]], [[ragbi ligu]], [[ragbi uniju]] i [[fudbal|nogomet]]. Nastao je u [[Melbourne]]u, odakle su i najpoznatiji klubovi, i gdje je australski nogomet najpopularniji. S vremenom se proširio i na ostatak Australije.
 
Osim u [[Australija|Australiji]] ovaj športsport je popularan i u još nekim oceanijskim zemljama, dok je u ostatku svijeta malo popularan ili gotovo nepoznat, uz tek poneku nacionalnu ligu.
 
== Povijest australskog nogometa ==
Iako postoje zapisi da su se utakmice u gradovima igrale već od 1841., porijeklo igre je i danas tema mnogih rasprava. Ono što je sigurno jest da je prva organizirana utakmica odigrana u Melbourneu 1858. godine, a prva službena pravila napisana su 1859. godine. U početku, australski nogomet igrao se samo u saveznoj državi Viktoriji i liga se zvala VFL (Victorian football league). Tokom godina športsport se proširio po cijeloj Australiji i 1989. konačno je formirana AFL (Australian football league). Trenutno se u AFL-u natječe 16 najboljih australskih klubova. Tokom sezone, klubovi se natječu unutar lige te najboljih 8 ulaze u doigravanje (playoff) za najveći događaj u AFL-u, Grand Final.
 
U svijetu je ovaj športsport najpopularniji u Oceaniji, no igra se i u Južnoafričkoj Republici, Sjevernoj Americi, Aziji i Europi. Najveće reprezentativno natjecanje je International Cup koji se igra svake 3 godine u Melbourneu (sljedeći se održava 2011.).
 
U Europi, australski nogomet se počeo igrati u 1990-ima, a prve lige (i danas najjače) razvile su se u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva, Danskoj i Irskoj. U početku se, zbog nedostatka adekvatnih terena, igralo s 9 igrača u ekipi, na nogometnom terenu. Danas, osnivanjem EAFE (European Australian Football Association) igra se prema izvornim pravilima, na ovalnom terenu. Najveće natjecanje u Europi jest European Championship i EU Cup. European Championship debitira 2010. godine u Kopenhagenu i Malmou i održava se svake 3 godine. EU Cup je kup-natjecanje koje se održava svake godine i igra se po prilagođenim europskim pravilima (9 igrača u ekipi). 2009. godine Hrvatska je imala čast biti domaćin EU Cupa u gradu Samoboru.
Red 36:
* [http://www.ausport.gov.au/ Australian Sports Commission website]
* [http://www.ais.org.au/austrules/index.asp Australian Institute of Sport AFL website]
* [http://www.maf.asn.au/ www.maf.asn.au/ ]
* [http://www.footypedia.com/ Footypedia]
* [http://www.fullpointsfooty.net/ www.fullpointsfooty.net/]