IPhone – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.5.2) (robot Dodaje: new, sq Mijenja: hy, ta
Rjecina2 (razgovor | doprinos)
špijuniranje korisnika
Red 1:
[[Datoteka:IPhone at Macworld (angled view).jpg|thumb|thumb|iPhone, prvi put objavljen u San Franciscu]]
'''iPhone''' je prvi [[mobilni telefon]] tvrtke [[Apple]]. Karakterizira ga kapacitivni multi-touch zaslon osjetljiv na dodir pomoću kojeg se upravlja telefonom i unosi tekst s obzirom da ne posjeduje fizičku tipkovnicu nego virtualnu.
 
==Osnovna svojstva==
 
Ovaj vrsta mobilnih telefona ima internet preglednik Mobile Safari, GSM/GPRS/EDGE spojivost, ugrađeni Wi-Fi modul koji podržava (802.11b/g/pre-n) standarde, te Bluetooth 2.1 EDR+ koji se može koristiti isključivo za prijenos audio signala. Posjeduje kameru od 2 Megapixela te službeno ne podržava video snimanje iako postoje neslužbeni načini da se doda mogućnost video snimača.
Linija 11 ⟶ 13:
 
Sa iPhone-om je predstavljena i potpuno nova mobilna platforma zvana OS X iPhone baziran na [[Mac OS X]] operativnom sustavu, prilagođenom za mobilne uređaje koja je do danas doživjela dvije verzije. Treća verzija tog mobilnog operativnog sustava je trenutno u testiranju i trebala bi biti puštena u opticaj početkom ljeta 2009 godine.
 
 
 
=== Svojstva ===
Red 30:
*Google Maps, Widgets, iPod, Kalendar, Editor slika
*Trajanje baterije: 24 sata slušanje glazbe
 
===Špijuniranje korisnika===
 
Na proljeće 2011. godine otkriveno je da korporacija [[Apple]] pomoću IPhone špijunira svoje korisnike to jest skuplja podatke o području gdje žive i gdje putuju, jeziku koji govore, poslu koji obavljaju i tako dalje bez da korisnici znaju da uređaj to radi. Ta Apple ideja o špijuniranju vlastitih korisnika je olakšana krajem 2010 godine pomoću nadogradnje operativnog sistema koji se nalazi na IPhone. Legalno gledajući ovo špijuniranje je dopušteno pošto svaki IPhone uređaj dolazi s obavjesti da će Apple skupljati podatke o korisniku kako bi "poboljšao svoju uslugu" [http://www.bbc.co.uk/news/technology-13145562]
 
== Vidi još ==