Dragana Mirković – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Munjanes (razgovor | doprinos)
m za spektakularnost nema mesta na wiki
Munjanes (razgovor | doprinos)
m rev
Red 13:
}}
 
'''Dragana Mirković''' rođena [[18. 1.|18. januara]] [[1968]]. u [[Kasidol]]u u Srbiji, je srpska [[folk]] [[pjevač|pevačica]] i mnogi je smatraju najvećom zvezdom '90-ih i jednom od najvećih srpskih zvezda ikada. Tokom 90-ih popularnost joj je bila na enormnom nivou. Najpoznatija Draganina pesma je Kad bi znao kako čeznem, koju mnogi smatraju jednom od najlepših narodnih pesama svih vremena. Veliki hitovi su joj i Pitaju me u mom kraju, Poslednje veče, Ne vraćam se starim ljubavima, Pečat na usnama, Život moj (duet sa Danijelom Đokićem), Umirem, majko, Milo moje, što te nema, Sama, Sto ću čuda učiniti, Eksplozija, Sve bih dala da si tu, Mili, mili i mnogi drugi. 20142012. godine održala je spektakularanizdala koncertsvoj u20. krcatojalbum, Kombankkoji Areni,njeni predobozavaci višesmatraju jednim od 20najboljih 000u ljudinjenoj karijeri. Pesme Mili, kojimmili, jeLjubavi, Kontinent i Bagrem su se obeležilaza 30kratko godinavreme karijereizdvojile.
== Detinjstvo ==
Dragana je odrasla u šestočlanoj porodici u Kasidolu, mestu blizu [[Požarevac|Požarevca]]. Sa muzikom se upoznala zahvaljujući svom dedi Dragutinu, koga je slušala kada je svirao [[harmonika|harmoniku]]. Sa 5 godina naučila je prvu pesmu "Devojka sokolu zulum učinila". NJen muzički talenat je brzo primećen, jer je učestvujući na lokalnim takmičenjima privukla pažnju važnih ljudi iz "Diskosa" koji su joj ponudili da snimi [[gramofonska ploča|ploču]].
Red 21:
 
== Karijera ==
Posle uspeha prve ploče snima svake godine po jednu i polako su se izdvajali hitovi poput '''"Spasi me samoće", "Kad bi znao kako čeznem", "Mamina i tatina", "Simpatija"''' i mnogi drugi. Kao član "Južnog Vetra" pevala je na turnejama širom bivše "Jugoslavije", a na koncertu na "Tašmajdanu" je pevala pred tada rekordnih 11.000 ljudi. U svojoj ,skoro tri decenije, dugoj karijeri snimila je preko 200205 pesama. Trideset godina karijere obeležila je spektakularnim koncertom u Kombank Areni u Beogradu, pred više od 20 000 ljudi. Arena je bila popunjena do poslednjeg mesta, a koncert je trajao više od 4 sata.
 
== Najveća zvezda ==