Siena – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: lv:Sjēna
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 45:
 
==Istorija==
Kao i ostale toskanske gradove na brdima [[Etrurci]] su prvi naselili Sijenu (od 900. p. n. epne. do 400. p. n. epne.). Pleme koje je nastanjivalo Sijenu zvalo se Saina. [[Etrurci]] su naprednim tehnikama navodnjavanja bitno izmenili središnju [[Italija|Italiju]] i počeli su sa korištenjem prethodno neobrađivane zemlje. Običaj im je bio da se naseljavaju na jake tvrđave na brdima.
 
[[Rimljani]] su osnovali grad Saenna Julia na mestu etrurskog naselja i na tome mestu je nastala moderna Sijena. Moguće da je Sijena bila pod kontrolom [[Gali|Gala]], koji su opljačkali [[Rim]] [[390. p. n. epne.]] Deo arheologa tvrdi da je jedno galsko pleme jedno vreme kontroliralo Sijenu. Prema legendi, Sijenu je osnovao Senius, sin [[Rem]]a, jednoga od braće osnivača [[Rim]]a. Sijena nije napredovala pod [[stari Rim|Rimom]], jer se nije nalazila na bitnom saobraćajnom pravcu. Zbog lošeg položaja [[hrišćanstvo]] se nije pojavljivalo do [[4. vek]]a.
 
Teka kada su [[Langobardi]] osvojili Sijenu i okolno područje započeo je period napretka. Stari rimski putevi prolazili su kroz područja izložena [[Vizantija|vizantijskim]] napadima, pa su [[Langobardi]] zbog toga premestili svoje pravce kretanja, tako da su drumovi između [[Rim]]a i severa [[Italija|Italije]] počeli prolaziti kroz Sijenu. Zbog toga je Sijena počela napredovati kao trgovačko mesto. Osim toga veliki broj hodočasnika na putu za [[Rim]] predstavljao je značajan izvor prihoda vekovima posle toga.