Đuro Đaković – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 43:
Godine [[1920.]] angažirao se u sindikalnoj kampanji za oslobađanje uhićenih rudara nakon štrajka i [[Husinska buna|bune]].<ref>{{bos oznaka}} [http://historijatuzle.net/index.php?option=com_content&view=article&id=153:husinska-buna-1920-godine&catid=22&Itemid=28&showall=&limitstart=3 prof. Elvis Bećirović: Husinska buna 1920. godine - Borba za prava rudara], preuzeto 17. prosinca 2011.</ref>
 
Godine [[1921.]] bio je delegat KPJ na Trećem kongresu Kominterne i Prvom kongresu Crvene sindikalne internacionale u [[Moskva|Moskvi]]. VišeKada putase biovratio jeu uhićivanKraljevinu SHS, mučenuhićen je i proganjan,zatvoren. aNakon odizdržane [[1922kazne uključen je u rad sarajevskoga oblasnog sekretarijata KPJ.]] doOd [[1926.1923]]. godine interniran je u rodnorodnom mjestomjestu.<ref>http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=16892</ref>
 
U kolovozu [[1927]]. prelazi u [[Zagreb]] i postaje tajnik (sekretar) oblasnog odbora Saveza radnika metalne industrije Hrvatske. Bio je jedan od najistaknutijih boraca protiv frakcija u vrhovima KPJ. Potkraj 1927. KPJ ga je uputio u Moskvu na Međunarodnu lenjinsku školu. U lipnju [[1928]]. se vraća na ilegalni rad u Zagreb kao opunomoćenik Kominterne za sprovođenje [[Otvoreno pismo Kominterne članovima KPJ|Otvorenog pisma upućenog članovima KPJ]].
Po prelasku u [[Zagreb]], [[1926.]] godine, postao je tajnik Oblasnog odbora Saveza metalaca Hrvatske.<ref name="SB"/>
 
Na dužnost organizacijskoga sekretara CK KPJ izabran je na [[Četvrti kongres KPJ|Četvrtom kongresu KPJ]] u [[Drezden]]u u studenome 1928.
Bio je jedan od najistaknutijih boraca protiv frakcija u vrhovima KPJ. [[1927.]]-1928. bio je na Lenjinovom sveučilištu u Moskvi, a u Kraljevinu SHS vratio se kao opunomoćenik Kominterne za sprovođenje [[Otvoreno pismo Kominterne članovima KPJ|Otvorenog pisma upućenog članovima KPJ]]. Na [[Četvrti kongres KPJ|Četvrtom kongresu KPJ]] u [[Drezden]]u 1928. godine postao je organizacijski sekretar CK KPJ.
 
=== Pogibija ===