Bitka kod Lepanta – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m r2.5.2) (robot Mijenja: ca:Batalla de Lepant (1571)
Autobot (razgovor | doprinos)
m ispravke
Red 16:
Završna bitka (treća po redu i najteža) zaključena je premoćnom pobjedom Svete lige, zahvaljujući spretnom manevru za koji povijesničari još ne znaju je li bila riječ o smišljenom potezu ili pukom slučaju. Naime, đenovski su brodovi u jednom trenutku napustili bojište i zaplovili prema otvorenom moru. Nije jasno je li to bilo iz straha ili kao plod genijalne zamisli. Na povratku, udarili su turske snage s boka. Turci su uspjeli spasiti manje od polovice svoje flote, a njihov je poraz označio kraj turske premoći na istočnom [[Sredozemno more|Sredozemlju]]. Usto, bila je to i posljednja bitka vođena galijama, to jest brodovima na vesla.
 
Za vrijeme bitke kršćanske su snage osvojile turski zapovjedni brod, a - suprotno volji Don Juana - turskom je admiralu odsječena glava i izložena na jarbolu španjolskog zapovjednog broda. Time je znatno smanjen moral turskih snaga, što je ubrzalo okončanje bitke. U četiri poslijepodne tursko je brodovlje napustilo bojište. U ovoj najvećoj pomorskoj bitci nakon [[bitka kod Akcija|bitke kod Akcija]] [[31. pr. Krpne.]] poginulo je oko 25000 turskih vojnika, a potopljeno 80 turskih brodova.
 
Kršćanskoj su pobjedi zasigurno pridonijele i teško osvojive i snažno naoružane mletačke galije ali i nadmoćno osobno naoružanje. Kršćanski su vojnici već koristili [[arkebuz]]e, prvo vatreno oružje, dok su Turci još bili naoružani običnim [[Luk (oružje)|lukom]] i strijelom.