Opština Kovin – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Nema sažetka izmjene
Red 19:
}}
 
Na zapadu se graniči s opštinom [[Pančevo]], na severu s opštinama [[Alibunar]] i [[Vršac]], na istoku s opštinom [[Bela Crkva]] i na jugu [[Dunav]]om sa [[SmedrevoSmederevo]]m. Kovinska opština ima oblik nepravilne piramide. Prostire se najvećim delom na lesnoj terasi i aluvijalnoj ravni Dunava.
Južnim delom opštine protiče [[reka Dunav]]. Zemljište je plodno, a najzastupljenije su ritske crnice, livadske crnice i černozem. Opština Kovin obuhvata 10 naselja: Kovin, [[Bavanište]], [[Gaj]], [[Deliblato]], [[Dubovac]], [[Malo Bavanište]], [[Mramorak]], [[Pločica]], [[Skorenovac]] i [[Šumarak]]. Postoji i veći broj salaša, naročito u atarima sela Pločice i Gaja. Prirodni rezervat [[Deliblatska peščara]] se najvećim delom svoje teritorije upravo nalazi na teritoriji opštine Kovin. Od spomenika kulture najvažniji su staro utvrđenje iz rimskog doba i tri hrišćanske crkve.
U saobraćajnom pogledu opština Kovin ima dobar položaj. Posle izgradnje drumskog mosta na Dunavu i asfaltnog puta prema Beloj Crkvi, postala je značajna raskrsnica puteva.