Razlike između izmjena na stranici "Zagrebački kaptol"

Dodano 7 bajtova ,  prije 13 godina
m/м
nema sažetka uređivanja
(prema engleskoj Wiki)
 
m/м
Katedrala je bila posvećena 1217, ali je 1242. teško stradala zbog [[Tatari|tatarske]] najezde. Nakon 1263. bila je rekonstruisana i obnovljena. Kao naselje Kaptol je imao asimetričan oblik pravougaonika u koji se ulazilo na južnoj strani, a izlazilo se na severnoj strani blizu današnje Kaptolske škole. U [[Srednji vek|srednjem veku]] Kaptol nije bio utvrđen, već je samo bio okružen drvenim ogradama ili palisadama koje su vremenom rušene i obnavljane.
 
Odbrambene zidine i kule oko Kaptola podignute su između 1469. i 1473. Godine 1493. [[OsmanlijeOsmansko carstvo|Turci]] su stigli do [[Sisak|Siska]] i pokušali ga osvojiti, ali su pretrpeli poraz. Stoga, plašeći se turske navale, zagrebački biskup je naredio da se oko katedrale i njegove rezidencije podignu utvrde. Odbrambene kule i zidine koje su izgrađene između 1512. i 1520. očuvane i danas, osim onih koje su gledale pravo na prednji deo katedrale smeštene na Kaptolskom trgu: one su porušene 1907.
 
U 13. veku dve [[Gotička arhitektura|gotičke]] crkve bile su izgrađene na Kaptolu, crkva sv. Franje sa [[Franjevci|franjevačkim]] samostanom, te crkva sv. Marije, koja je znatno preuređena i rekonstruisana tokom 17. i 18. veka. U Opatovini se još uvek mogu videti kućice u kojima su živeli nekadašnji stanovnici kaptolskog naselja, dok su u Dolcu stare male i uzane ulice uništene 1926. kada se na tom mestu počela graditi tržnica. Godine 1334. kanonik Ivan Arhiđakon Gorički sastavio je, na latinskom jeziku, ''Statut zagrebačkog kaptola'', koji predstavlja najstariji [[urbar]] u Hrvatskoj i koji je formalno ustanovio naselje kaptolskih [[Kmetstvo|kmetova]] u blizini kuća u kojima su živeli kanonici: to je bio početak novog naselja nazvanog Nova Ves (današnja ulica Nova Ves).