Elektrofil: Razlika između izmjena

Dodan 21 bajt ,  prije 12 godina
nema sažetka uređivanja
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
{{Radovi}}
'''Elektrofil''' u [[organska hemija|organskoj hemiji]] predstavlja reagens koji privlači [[elektron]]e, i koji učestvuje u [[hemijska reakcija|hemijskim reakcijama]] tako što prihvata elektronski par kako bi se vezao sa [[nukleofil]]om. Zbog toga što elektrofili prihvataju elektrone, oni su Luisove kiseline. Većina elektrofila su naelektrisana pozitivno, imaju [[atom]] koji nosi pozitivno naelektrisanje, ili imaju atom koji nema oktet elektrona.
 
 
==Hidratacija==
Jedna od kompleksnijih reakcija hidratacije koristi sumpornu kiselinu kao [[katalizator]]. Reakcija se odvija na sličan način kao reakcija adicije ali ima još jedan dodatni korak u kome se OSO<sub>3</sub>H grupa zamijeni sa OH hrupom, pri čemu se formira alkohol:
 
:C<sub>2</sub>H<sub>4</sub> + H<sub>2</sub>O → C<sub>2</sub>H<sub>5</sub>OH
 
Kao što se može vidjeti H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> uzima udjela u ukupnoj reakciji međutim ostakeostaje nepromijenjen i zato predstavlja katalizator.
Reakcija sa detaljnim mehanizmom izgleda ovako:
:[[Image:Electrophilic reaction of sulfuric acid with ethene.png|580px]]
#Molekul H-OSO<sub>3</sub>H ima δ+ naelektrisanje na početnom H atomu i ona reaguje sa dvostrukom vezom na isti način kao i prije.
#Preostali negativno naelektrisani jon <sup>−</sup>OSO<sub>3</sub>H se onda spaja sa karbokatjonom formirajući etil-hidrogensulfat (gornji put na prikazanoj slici).
#Kada se doda [[voda]] i [[smješa]] zagrijeva dobije se [[etanol]]. Atom vodonika iz vode služi da zamijeni izgubljeni atom vodonika iz sumporne kiseline i ponovo se stvara sumporna kiselina. Moguć je i drugi put u kojem se molekul vode spaja direktno sa intermdijernim katjonom. Ovaj put postaje dominantan kada se koristi vodeni rastvor sumporne kiseline.
 
Krajnji rezultat reakcije je da se molekulu etena doda molekul vode.
 
Ova reakcija je važna u industriji pošto se dobija etanol koji se može koristiti za goriva ili polazne supstance za dobijanje drugih supstanci.
 
==Skala elektrofilnosti==
:<math>\omega = \frac{\chi^2}{2\eta}\,</math>
 
gdje <math>\chi\,</math> predstavlja elektronegativnost[[elektronegativnos]]t a <math>\eta\,</math> hemijsku čvrstoću.
Nađena je veza između elektrofilnosti raznih hemijskih jedinjenja i brzinamabrzina reakcija u [[biohemija|biohemijskih]] sistemima.
 
Elektrofilni indeks takođe postoji i za slobodne radikale. Jaki elektrofilni radikali kao što su halogeni reaguju na mjestima u molekulu koja su bogata elektronima, a jaki nukleofilni radikali reaguju sa dijelovima koji su siromašni elektronima.
 
==Superelektrofili==
 
[[Kategorija: Organska hemija]]
 
 
 
[[cy:Electroffil]]
[[de:Elektrophilie]]
[[et:Elektrofiil]]
[[en:Electrophile]]
[[es:Electrófilo]]
[[et:Elektrofiil]]
[[fi:Elektrofiili]]
[[fr:Électrophile]]
[[he:אלקטרופיל]]
[[pl:Elektrofil]]
[[pt:Eletrófilo]]
[[srsh:Elektrofil]]
[[fi:Elektrofiili]]
[[sv:Elektrofil]]
[[zh:亲电试剂]]
525

izmjena