Elektrofil – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Tekstovi (razgovor | doprinos)
Nema sažetka izmjene
Red 29:
 
[[Jod]] (I<sub>2</sub>), [[hlor]] (Cl<sub>2</sub>), sulfenilni jon RS<sup>+</sup>, katjon [[živa|žive]] (Hg<sup>2+</sup>) i dihlorkarben (:CCl<sub>2</sub>) takođe reaguju sličnim mehanizmom. Direktna konverzija iz '''1''' u '''3''' će se dogoditi kada se Br<sup>-</sup> nalazi u velikim količinama u sredini u kojoj se vrši reakcija. β-bromo karbonijum jon (CH<sub>3</sub><sup>+</sup>) se može javiti kao intermedijer umjesto '''3''' ako alken ima katjonski stabilizirajući supstituent kao što je fenil grupa.
 
===Adicija vodonik halogenida===
Jedinjenja vodonika i halogena kao što je [[hlorovodonik]] (HCl) se dodaju na alkene pri čemu nastaju alkil halogenid u reakciji hidrohalogenacije. Na primjer u reakciji između HCl i [[eten]]a dobija se [[hlor-etan]]. Reakcija se nastavlja sa intermedijerom u obliku katjona. Primjer ove reakcije je prikazan na slici:
 
:[[Image:Electrophilic addition of HCl.png|390px]]
 
#[[Proton]] H<sup>+</sup> se dodaje (jer se ponaša kao elektrofil) na jedan od ugljenikovih atoma na alkenu i formira se katjon '''1'''.
#Hloridni jon Cl<sup>-</sup> se spaja sa katjonom '''1''' nekon čega se formiraju '''2''' i '''3'''.
 
[[Stereoselektivnost]] reakcije tj. s koje strane će hloridni jon napasti molekul zavisi od tipa alkena i uslova reakcije. Koji od dva atoma ugljenika će biti napadnut od strane H'''+''' je određeno na osnovu Markovnikovljevog pravila. Zbog toga H'''+''' napada atom ugljenika na kome se nalazi manje supstituenata i zato će se formirati stabilniji karbokatjon.
 
Fluorovodonik HF i jodovodonik HJ će reagovati sa alkenima na sličan način, i dobiće se proizvodi po Markovnikovljevom pravilu. Bromovodonik HBr takođe ima isti put reakcije ali se može dobiti smješa izomera.
 
 
[[ar:شغوف بالإلكترون]]