Himalaja – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: ba:Гималайҙар; kozmetičke promjene
Red 24:
Himalaji sadrže veliki broj glečera, od kojih je posebno poznat [[Sjačen glečer]], jer je najveći na svetu van arktičkog kruga. Neki od najpoznatijih glečera su: Gangotri, Jamunotri, Nubra, Biafro, Baltoro, Zemu i Kumbz. Najviša područja Himalaja pokrivena su snegom preko cele godine. Na Himalajima se nalaze izvori nekoliko reka, od kojih većina formira dva porečja.
 
* Zapadne reke se kombinuju u sliv [[Ind]]a. Ind izvire na [[Tibet]]u i teče kroz Pakistan do [[Arabijsko more|Arabijskog mora]].
* Većina drugih himalajskih reka otiče Gang-Bramaputra slivom. Dve glavne reke u [[Gang]] i [[Bramaputra]]. Gang izvire kao Bagirati na glečeru Gangotri i teče jugoistočno kroz nizije severne Indije. Najveće pritoke su Alaknanda i [[Jamuna]]. Bramaputra izvire kao Cangpo na zapadnom Tibetu, teče istočno kroz tibet i zapadno kroz nizije [[Asam]]a. Gang i Bramaputra sreću se u [[Bangladeš]]u i utiču u [[Bengalski zaliv]] stvarajući najveću rečnu deltu na svetu.
 
Većina istočnih reka pripada slivu [[Iravadi]]ja, koji izvire na istočnom Tibetu i teče kroz [[Mijanmar]] u [[Andamansko more]].
Red 95:
[[ast:Himalaya]]
[[az:Himalay dağları]]
[[ba:Гималайҙар]]
[[bat-smg:Hėmalajē]]
[[be:Гімалаі]]