Rabindranath Tagore – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Xqbot (razgovor | doprinos)
m robot Dodaje: ga:Rabindranath Tagore; kozmetičke promjene
Red 4:
Napisao je više od 1000 [[poema]], 24 drame, osam [[roman]]a, više od 2000 pesama, veliki broj [[esej]]a i druge proze. Njegova poezija se odlikuje jednostavnošću emocija, eseji jačinom misli, a romani društvenom svešću. Glavni cilj mu je bio povezivanje istoka i zapada. Sam je prevodio svoju lirsku poeziju na engleski jezik.
 
Dobio je [[Nobelova nagrada|Nobelovu nagradu za književnost]] 1913. godine.
 
Bio je najmlađi sin (sedmo dete) hinduističkog filozofa i verskog mistika Devendranaha. Zadivljen prirodom i njenim detaljima, svoje prve pesme napisao je u svojoj osmoj godini. Do sedamnaeste godine života obrazovao se kod kuće, kada je na očevo insistiranje otišao u [[Engleska|Englesku]] i da bi studirao prava. Studije u Engleskoj nije dovršio, već se vratio u Indiju i opredelio za književnost. Tokom boravka u [[London]]u objavio je svoje prve dve zbirke pesama - '''Večernje pesme''' i '''Jutarnje pesme'''.
 
Godine 1913. dobio je Nobelovu nagradu za književnost za zbirku pesama '''Gitandžali''', upravo u to vreme gubi i ženu i decu. Ovu zbirku pesama je napisao 1910. u [[Bengal]]u, a dve godine kasnije ista se izdaje u Londonu prevedena na engleski jezik.
 
Godine 1915. je proglašen za viteza od strane britanske vlade. Titule se odrekao posle masakra u [[Amricar]]u 1919. godine, kao znak protesta protiv vladara.
Red 64:
[[fi:Rabindranath Tagore]]
[[fr:Rabîndranâth Tagore]]
[[ga:Rabindranath Tagore]]
[[gd:Rabindranath Tagore]]
[[gl:Rabindranath Tagore]]