Stećci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 25:
 
Često su ponavljana i upozorenja da se stećak ne ruši, npr: „A se leži Toloje. Ne prevrni mi ovi kam, ne prekidaj mi ovi san.“ (Gornji Močioci, Crepaljsko, 1066). Pored običnih molbi i upozorenja da se spomenik ne ruši, ponekad su upućivane i prave kletve, poput: „A se je kam od Trtiše. Živjeh mirno, Boga moleć i zla ne misleć. Ovden, gdi mi je kam, ubi me grom. Zašto Bože? Da su klete i proklete ruke koje bi ovo preturile dok odgovor ne dobijem. 1174. godne po Gospodu našem.“ (Humsko, [[Foča]]).
 
(I za ove natpise isto vazi. Ovo nisu autenticni natpisi sa stecaka nego isjecci iz literarnog djela Azizina Tanovica "Stecci ili oblici bosanskih disa.")
 
Mnogi stećci nam mogu poslužiti i kao svojevrsni tragovi jednog vremena. Tako se u Kočerinu kod Širokog Brijega nalazi stećak Vignja Miloševića, sa dužim natpisom. Iz njega saznajemo da je Viganj služio mnoge vladare: bana [[Stefan II Kotromanić|Stefana II Kotromanića]], kralja [[Tvrtko I Kotromanić|Tvrtka I]], kralja [[Dabiš Kotromanić|Dabišu]], kraljicu Jelenu Grubu i kralja [[Ostoja Kotromanić|Ostoju]]. U natpisu se spominju i neki događaji iz njegovog vremena, a na kraju on podseća žive na prolaznost života. Ovaj natpis, koji je nastao početkom XV veka, glasi: