Satmarski mir – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Satmarski mir''' je sklopljen u gradu Satmaru (danas Satu Mare u Rumuniji) 29. aprila 1711. između habzburškog dvora, mađarskih staleža i pobunjeničkih kuruca. Predstavljao...
 
mNema sažetka izmjene
Red 1:
'''Satmarski mir''' je sklopljen u gradu Satmaru (danas Satu Mare u Rumuniji) 29. aprila 1711. između habzburškog dvora, mađarskihugarskih staleža i pobunjeničkih kuruca. Predstavljao je formalni kraj ustanka Ferenca (Franje) II Rakocija, koji je trajao od 1703.
 
Ugovor sklopljen u Satmaru sastojao se od deset tačaka, kojim je trebalo da se uspostavi mir u celoj Kraljevini Ugarskoj i od nje samostalne Kneževine Transilvanije, zagarantuju materijalni i politički interesi ugarskim staležima i ranijim ustanicima i istovremeno osigura vladavina Habzburga nad Ugarskom i Transilvanijom:
Red 8:
*Dobra udovica i siročadi se ne konfiskuju
*Pristalice pokreta u egzilu mogu da traže amnestiju i posle utvrđenog datuma. General Štajnvile dobija punomoćje da pomiluje one Transilvance, koji se bude vratili iz Moldavije i Vlaške. On se može pitati za povratak na prethodne funkcije, a generalmaršal Palfi će takve zahteve podržati. Jasi, Kuni i Hajduci zadržavaju svoje slobode.
*Svi konfederalisti, koji su se nalazilinalaze u zarobljeništvu, obuhvaćeni su obuhvaćeni ovim odlukama.
*Štete, koje su nanesene za vreme primirja, biće nadoknađene.
*Ratifikacija odredaba od strane dvora biće svuda svečano objavljena.
*Kralj bi potvrdio slobode Ugarske i Transilvanije, a pomilovani se ne smeju progoniti i vređati.
*Idući državni sabor bi trebalo da izađe u susret svim odobrenim žalbama. Dvor bi uvek bio privržen Ugarskoj, a ugarska nacija kralju.
 
[[Kategorija:Mirovni sporazumi]]