Prvi makedonski rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
sa srpske Wikipedije
 
Red 8:
 
==Filip V sklapa mir sa Etolskim savezom i gradi flotu==
Filip V je sklopio mir sa Etolskim savezom u blizini [[Naupakt]]a. Svi su svesni velikog značaja [[Drugi punski rat|Drugog punskog rata]]. Tko god da bude pobednik biće opasnost za Grke.
 
Filip V je sklopio mir sa Etolskim savezom u blizini [[Naupakt]]a. Tokom zime 217217–216. pne.-216st. pnee. Filip V gradiizgradio je flotu od 100 ratnih brodova i počinjepočeo trenirati posadu. Makedonci verovatno nisu imali sredstava da održavaju flotu, koja bi bila ravna rimskoj. [[Polibije]] kaže da Filip nije ni želeo da se sa Rimljanima bori na moru, nego na kopnu.
Makedonci verovatno nisu imali sredstava da održavaju flotu, koja bi bila ravna rimskoj. [[Polibije]] kaže da Filip nije ni želio da se bori sa Rimljanima na moru, nego da se bori na kopnu.
Filip odlučuje da gradi male brze galije, kakve su koristili Iliri. Imale su jedan red vesala i prevozile su pored veslača i 50 vojnika. Sa tim galijama Filip je očekivao da može izbeći rimsku flotu, koja je bila stacionirana u Lilibaju (Mesini) na Siciliji. Rimska float je bila prezauzeta borbama sa [[Kartagina|Kartaginom]].
 
Filip odlučujeje odlučuio da gradi male brze [[Galija|galije]], kakve su koristili [[Iliri]]. Imale su jedan red vesala i prevozile su pored veslača i 50 vojnika. Sa tim galijama Filip je očekivao da može izbeći rimsku flotu, koja je bila stacionirana u LilibajuLilibeju ([[Mesina|Mesini]]) na [[Sicilija|Siciliji]]. Rimska floatflota je bila prezauzeta borbama sa [[Kartagina|Kartaginom]].
Filip u međuvremenu širi teritorije do blizu granica Ilirije. Plan mu je bio da zauzme obalu Ilirije, pa onda teritorije između obale i Makedonije. Tako zauzetu teritoriju bi koristio kao rutu, kojom bi mogao preći tesnac do Italije. Mnogo se bojao rimske flote, tako da kad je prvi put krenuo prema Apoloniji u Iliriji, a dobio informacije o nekim rimskim brodovima, odmah se vratio, iako se radilo samo o 10 brodova.
 
Filip je u međuvremenu širiširio teritorije do blizu granica Ilirije. Plan mu je bio da zauzme obalu Ilirije, pa onda teritorije između obale i Makedonije. Tako zauzetu teritoriju bi koristio kao rutu, kojom bi mogao preći tesnac do [[Italija|Italije]]. Mnogo se bojao rimske flote, tako da kad je prvi put krenuo prema Apoloniji u Iliriji, a dobio informacije o nekim rimskim brodovima, odmah se vratio, iako se radilo samo o 10 brodova.
 
==Filip V pravi savezništvo sa Kartaginom==