Matura – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m
Red 5:
 
==Značaj mature==
U životu učenika i njihovih roditelja matura ima veliki značaj jer je ona jedna od nekoliko velikih pretkretnica u ljudskom životu. Tim povodom maturanti organizuju '''maturalna putovanje''' (obično na početku završnog razreda) i '''maturalne zabave''' (obično na kraju završnog razreda), a u novije vrijeme [[defile]]e i ludovanje po ulicama, koji se u Hrvatskoj zovu [[norijada]]na. KasnijeNeki učenicirazredi jednogi razreda ili nekoliko razreda isteneke škole organizujuizdaju i '''godišnjicegodišnjake maturematuranata''', običnoili maturalne godišnjake (npr. svakih[[Gimnazija petBeli godinaManastir]]).
 
U nekim evropskim zemljama, među njima i u [[Hrvatska|Hrvatskoj]] i [[Srbija|Srbiji]], organizuje se da maturanti, obično u [[maj]]u, istovremeno na gradskim trgovima plešu [[kvadrilja|kvadrilju]] i tako obilježavaju završetak srednjoškolskog školovanja i svake godine pokušavaju nadmašiti prošlogodišnji broj učesnika i oboriti [[Ginisova knjiga rekorda|Ginisov rekord]].
 
Kasnije bivši učenici jednog razreda ili nekoliko razreda iste škole organizuju '''godišnjice mature''', obično svakih pet godina.
 
==U Jugoslaviji==