Dezitijati – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
Дезитијати, Деситијати, или Десидијати (Даеситиатес, како бележе древни римски хроничари) су Илирско племе које је насељавало делове Централне Босне.
'''Dezitijati''', Desitijati, ili Desidijati ([[Daesitiates]], kako bilježe drevni rimski hroničari) su [[Iliri|Ilirsko]] pleme koje je naseljavalo dijelove [[Srednja Bosna|Centralne Bosne]].
 
Деситијати су познати по подизању Великог Илирског или Све Илирског или Батоновог (вођа устанка) устанка против Римске управе у овим крајевима.
Desitijati su poznati po podizanju Velikog Ilirskog ili Sve Ilirskog ili Batonovog (vođa ustanka) ustanka protiv [[Rimska imperija|Rimske uprave]] u ovim krajevima.
 
Устанак је подигнут 6 године наше ере и трајао је до 9 године наше ере када је био скршен у последњем Деситијатском упоришту, чврстом граду Ардуби. Ради се о побуни Илира великих размера коју су повела 02:00 Батона-један припадник, а касније и војсковођа, илирског племена Дезитијата, које је живело на подручју данашње централне Босне (њихова сјеврена граница протезала се нешто северније од данашње Зенице), и други Батон, војсковођа нешто северније настањеног племена Бреука (Бреуци).
Ustanak je podignut [[6]] godine naše ere i trajao je do [[9]] godine naše ere kada je bio skršen u posljednjem Desitijatskom uporištu, tvrdom gradu Ardubi.
Radi se o pobuni Ilira velikih razmjera koju su povela dva Batona -jedan pripadnik, a kasnije i vojskovođa, ilirskog plemena Dezitijata, koje je živjelo na području današnje centralne Bosne (njihova sjevrena granica protezala se nešto sjevernije od današnje [[Zenice]]), i drugi Baton, vojskovođa nešto sjevernije nastanjenog plemena Breuka (Breuci).
 
Револт Илира је био последица неправедног угњетености и прекомерног регрутовања Илира за најтежа ратишта, које је спроводио Тиберијус (Тибериус). Народ је засигурно био уморан од таквог ропства те се Батон дезитијатски убрзо нашао на челу свог племена, и највјероватније је у њихово име побунио и сва остала племена, укључујући бреук. Отпор Батонових Илира је био такав да се Тиберијус више пута успаничено повлачио са ратишта, да би на крају напад на Илире извршио далеко организованији и успјешнији римски генерал Германикус (Германицус). Ипак и овај Римљанин је изгубио више битака у окршајуу са илирским борцима, које су чинили мушкарци, жене, деца, убоги и старци-сав народ. Германикус је тада прибјегао другој методи-поткупио је бреучког Батона, вођу тада најмногобројнијег племена, чиме је Батон дезитијатски био препуштен сам себи.
Revolt Ilira je bio posljedica nepravednog potlačivanja i prekomjernog regrutovanja Ilira za najteža ratišta, koje je sprovodio Tiberijus ([[Tiberius]]). Narod je zasigurno bio umoran od takvog ropstva te se [[Baton]] dezitijatski ubrzo našao na čelu svog plemena, i najvjerovatnije je u njihovo ime pobunio i sva ostala plemena, uključujući [[Breuke]]. Otpor Batonovih Ilira je bio takav da se Tiberijus više puta uspaničeno povlačio sa ratišta, da bi na kraju napad na Ilire izvršio daleko organizovaniji i uspješniji rimski general Germanikus ([[Germanicus]]).
Ipak i ovaj Rimljanin je izgubio više bitaka u okršajuu sa ilirskim borcima, koje su činili muškarci, žene, djeca, ubogi i starci-sav narod. Germanikus je tada pribjegao drugoj metodi-potkupio je breučkog Batona, vođu tada najmnogobrojnijeg plemena, čime je Baton dezitijatski bio prepušten sam sebi.
 
Тек 9. године н.е. Римљани (и њихови савезници) коначно окружују посљедњи камен отпора Батонових Илира, утврђени град Ардубу (данашњи Врандук код Зенице?). Римски хроничари забиљежили су тренутке задњег отпора Илира, наглашавајући како се поносне илирске жене са децом у наручју бацују у ватре које горе свуд око Ардубе, да се не би предале свом нечасном непријатељу, покличући "Боље гроб, него роб!" Када су Римљани коначно заробили Батона и живог га довели у Рим, што због дивљења, што као ратни трофеј, упитали су га зашто је подигао илирски народ на устанак, на шта је он одговорио: "Јер сте послали вукове да чувају овце!" Наравно, стварност се не може идеализовати, па тако ни хисторија Илира, али су наведени, и други примери илирског отпора према угњетености ипак дали одређено дозу часност која се данас у одређеној мери веже уз њихово име, ау Босни и Херцеговини и уз појам босански отпор .
Tek 9. godine n.e. Rimljani (i njihovi saveznici) konačno okružuju posljednji kamen otpora Batonovih Ilira, utvrđeni grad [[Ardubu]] (današnji [[Vranduk]] kod Zenice?). Rimski hroničari zabilježili su trenutke zadnjeg otpora Ilira, naglašavajući kako se ponosne ilirske žene sa djecom u naručju bacuju u vatre koje gore svud oko Ardube, da se ne bi predale svom nečasnom neprijatelju, pokličući "Bolje grob, nego rob!" Kada su Rimljani konačno zarobili Batona i živog ga doveli u Rim, što zbog divljenja, što kao ratni trofej, upitali su ga zašto je podigao ilirski narod na ustanak, na šta je on odgovorio: "Jer ste poslali vukove da čuvaju ovce!" Naravno, stvarnost se ne može idealizovati, pa tako ni historija Ilira, ali su navedeni, i drugi primjeri ilirskog otpora prema potlačivanju ipak dali određeno dozu časnosti koja se danas u određenoj mjeri veže uz njihovo ime, a u Bosni i Hercegovini i uz pojam bosanski otpor.
 
Батонов устанак је најжешћи против римске управе уу овим крајевима и посљедњи је који је Илирско становништво подигло.
Batonov ustanak je najžešći protiv rimske uprave u u ovim krajevima i posljednji je koji je Ilirsko stanovništvo podiglo.
 
Сама етимологија назива овог племена је још неутврђена, али би се језички и концептуално могла повезати са речи која се колоквијално користи у јужнославенским језицима - "даса", као и са албанском речи "дасх", што значи "ован", тражећи аналогије како у једној од главних привредних грана Илира тог времена (сточарство), тако и конотацију на ратоборност, која се повезује са појмовима "ован" и "даса". Слична аналогија постоји и код албанолошког приступа у објашњењу назива племена Далмати или Делматае, где се порекло речи приписује албанској речи за овцу - "Делме". Неизоставно је потражити и потенцијалне етимологије илирских речи у доминантним језицима тог времена, грчком и латинском. Тако у грчком језику имамо реч "дасос", што значи "шума", али и "деис" - "молитва". Најсличније речи у латинском језику јесу "десидо" - "настанити / населити се", и "деситус", множина од "десин", што значи "напустити". У потрази за латинским етимологијом назива Даеситиатес, потребно је утврдити да ли је овај или сличан назив забележен у историји пре него што је латински језик могао извршити било какв утицај на илирски језик, тј пре значајнијег контакта између Римљана и Илира. Наравно, за сигурнију језичку квалификацију, потребно би било спровести далеко опширније етно-лингвистичке компаративне студије, које би требале укључити не само детаљнију и опсежнију анализу језика присутних на територији некад настањеној Илирма (грчки, латински, албански и словенски језици) него и све друге који су могли на било који начин бити присутни на том тлу.
Sama etimologija naziva ovog plemena je još neutvrđena, ali bi se jezički i konceptualno mogla povezati sa riječi koja se kolokvijalno koristi u južnoslavenskim jezicima - "dasa", kao i sa albanskom riječi "dash", što znači "ovan", tražeći analogiju kako u jednoj od glavnih privrednih grana Ilira tog vremena (stočarstvo), tako i konotaciju na ratobornost, koja se povezuje sa pojmovima "ovan" i "dasa". Slična analogija postoji i kod albanološkog pristupa u objašnjenju naziva plemena Dalmati ili Delmatae, gdje se porijeklo riječi pripisuje albanskoj riječi za ovcu -"delme". Neizostavno je potražiti i potencijalne etimologije ilirskih riječi u dominantnim jezicima tog vremena, grčkom i latinskom. Tako u grčkom jeziku imamo riječ "dasos", što znači "šuma", ali i "deisi" - "molitva". Najsličnije riječi u latinskom jeziku jesu "desido"-"nastaniti/naseliti se", i "desitus", množina od "desino", što znači "napustiti". U potrazi za latinskom etimologijom naziva Daesitiates, potrebno je utvrditi da li je ovaj ili sličan naziv zabilježen u istoriji prije nego što je latinski jezik mogao izvršiti bilo kakv uticaj na ilirski jezik, tj. prije značajnijeg kontakta između Rimljana i Ilira. Naravno, za sigurniju jezičku kvalifikaciju, potrebno bi bilo provesti daleko opširnije etno-lingvističke komparativne studije, koje bi trebale uključiti ne samo detaljniju i opsežniju analizu jezika prisutnih na teritoriji nekad nastanjenoj Ilirma ([[grčki]], [[latinski]], [[albanski]] i [[slavenski jezici]]) nego i sve druge koji su mogli na bilo koji način biti prisutni na tom tlu.
 
[[category:Iliri]]