Razlike između izmjena na stranici "Genetski kod"

Bez izmjene veličine ,  prije 6 godina
nema sažetka uređivanja
m/м (robot kozmetičke promjene)
Sveukupna genetska informacija jednog organizma se zove '''genom''', i sva genetska informacija se nalazi na molekulu '''DNK'''. Svaki funkcionalni region molekula DNK se naziva [[gen]]. Svaki gen se putem procesa tranckripcije, transkriptuje u odgovarajući molekul [[Ribonukleinska kiselina|RNK]], koji se procesom translacije, prevodi u azbuku kojom se određuju amino kiseline. Proces translacije je moguć usled postojanja [[ribozom]]a (kao region sinteze proteina), enzima i grupe RNK molekula.
 
Sekvenca gena koja se nalazi na DNK i RNK molekulima se sastoji od po tro nukleodita i ta trojka čini jedinicu koju nazivamo '''kodon'''. Svaki kodon kodira jednu [[aminokiselina|amino kiselinu]]. Svaki nukleotid se sastoji od podgrupe koju čine fosfatna grupa, šećer deoksiriboze i jedna od četiri moguće azotne baze, koje su grupisane u po dve kategorije [[purin]]i i [[pirimidin]]i. Purinske baze [[Adenin]] (A) i [[Guanin]] (G) su veće i sastoje se od po dva aromatična prstena. Pirimidinske baze [[Citozin]] (C) i [[Timin]] (T) su manje i sastoje se od jednog aromatičnog prestnaprstena. Kod molekula RNK Timin je zamenjen [[Uracil]]om (U) i šećer deoksiriboze je zamenjen šećerom [[riboza|riboze]].
 
Kako se kodon sastoji od po tri nukleotida, a postoje četiri različite baze, te su moguće 64 različite kombinacije 4<sup>3</sup> = 64. Na primer, RNK sekvenca 5'- UUUAAACCC -3', se sastoji od kodona UUU, AAA i CCC, i svaki od tri kodona kodira po tri amino kiseline. Tako da ova RNK sekvenca predstavlja sekvencu proteina, koji je dugačak tri amino koseline.
Anonimni korisnik