Perestrojka – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:USSR stamp Perestroyka1 1988 5k.jpg|minithumb|<center>SSSR poštanska marka iz [[1988.]]]]
'''Perestrojka''' je pojam koji se koristio u sovjetskoj ekonomskoj i socijalnoj politici od [[1987]]. godine. Sama reč perestrojka znači prestrojavanje, prestrojka.
 
Red 8:
Gorbačov nije smeo odmah da kaže jasno šta je to perestrojka. Prvi put je za perestrojku rekao da je ravna temeljnim promenama tek onda kada se rešio protivnika iz [[Politbiro]]a.
 
U junu6. 1987. godine na plenarnoj sendici [[centralni komitet|centralnog komiteta]] Komunističke partije Sovjetskog Saveza, Gorbačov je predstavio osnovne teze perestrojke, koje su vodile ekonomsku politiku Sovjetskog Saveza do kraja njenog postojanja.
 
U julu7. 1987. godine [[Vrhovni sovjet]] je doneo zakon o državnom preduzetništvu. [[Zakon]] je odredio da su državna preduzeća slobodna da odluče svoj nivo [[proizvodnja|proizvodnje]] u zavisnosti od zahteva [[potrošač]]a. Preduzeća su morala da ispune naređenje države ali su mogla da rasporede ostatak proizvodnje po volji. Sama su se finansirala i pokrivala troškove [[plata|plate]], [[porez]]a i [[nabavka|nabavke]] kroz prihode. Sa perestrojkom država nije više spašavala neprofitna preduzeća od [[bankrot|bankrotstva]]. Propisano je i da [[preduzeće]]m upravlja [[radnik]] izabran od strane kolektiva a ne od ministra. [[Ministar]] više nije određivao plan proizvodnje.
 
Perestrojka je nastavljena tokom [[1988]]. godine i doneseni su novi zakoni. Prvi put od [[Lenjin]]ovog vremena zakon je dozvolio privatno vlasništvo. Istina, u početku je bio ogroman porez na privatno vlasništvo, ali je kasnije smanjen kako bi se razvio [[privatni sektor]].