Maximilien Robespierre – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Članku Максимилијан Робеспјер je promenjeno ime u Maximilien Robespierre
mNema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:Robespierre.jpg|thumb|250p250px|АнонимниAnonimni портретportret МаксимилијанаMaksimilijana РобеспјераRobespjera, окоoko 1793.]]
'''МаксимилијанMaksimilijan РобеспјерRobespjer''' ({{језjez-фрfr|Maximilien François Marie Isidore de Robespierre}}, [[6.5.|6. мајmaj]] [[1758]].-[[28.7.|28. јулjul]] [[1794]].) јеje једанjedan одod најпознатијихnajpoznatijih вођаvođa [[ФранцускаFrancuska револуцијаrevolucija|ФранцускеFrancuske револуцијеrevolucije]]. ЊеговиNjegovi следбенициsledbenici зналиznali суsu гаga каоkao "непоткупљивогnepotkupljivog", збогzbog његовеnjegove моралнеmoralne посвећеностиposvećenosti револуцијиrevoluciji. БиоBio јеje истакнутиistaknuti чланčlan КомитетаKomiteta јавнеjavne безбедностиbezbednosti (КомитетKomitet јавногjavnog спасаspasa) иi једанjedan одod покретачаpokretača [[ВладавинаVladavina терораterora|ВладавинеVladavine терораterora]], којаkoja јеje окончанаokončana његовимnjegovim хапшењемhapšenjem иi погубљењемpogubljenjem. ПолитичкиPolitički јеje биоbio вођенvođen идејамаidejama [[ЖанŽan-ЖакŽak РусоRuso|ЖанŽan-ЖакаŽaka РусоаRusoa]] иi просветитељстваprosvetiteljstva.
 
== РаниRani животživot ==
Rođen je [[6. maj]]a [[1758]]. u [[Aras]]u u [[Francuska|Francuskoj]]. Porodica mu je irskog porekla, a iz [[Irska|Irske]] su izbegli u doba [[Protestanska reformacija|protestantske reformacije]] oko [[1607]]. Drugi tvde da mu je porodica od srednjeg veka u severnoj Francuskoj. Otac mu je bio advokat, a Maksimilijan je najstariji od četvoro dece. Majka mu je umrla [[1767]]. Otac mu je lutao Evropom do smrti u Minhenu [[1777]]. Deca su odrasla kod maminog dede i ujaka. Maksimilijen je pohađao koledž u Arasu, a [[1770]]. je na preporuku biskupa dobio školarinu za gimnaziju Luj Veliki u Parizu. Tu je naučen idealizovanoj slici Rimske Republike i njenih velikih govornika [[Ciceron]]a i [[Katon]]a. Kada je gimnaziju posetio kralj Luj XVI Robespjer je održao pozdravni govor.
Рођен је [[6. мај]]а [[1758]]. у [[Арас]]у у [[Француска|Француској]]. Породица му је ирског порекла, а из [[Ирска|Ирске]] су избегли у доба [[Протестанска реформација|протестантске реформације]] око [[1607]]. Други твде да му је породица од средњег века у северној Француској. Отац му је био адвокат, а Максимилијан је најстарији од четворо деце. Мајка му је умрла [[1767]]. Отац му је лутао Европом до смрти у Минхену [[1777]]. Деца су одрасла код маминог деде и ујака. Максимилијен је похађао колеџ у Арасу, а [[1770]]. је на препоруку бискупа добио школарину за гимназију Луј Велики у Паризу. Ту је научен идеализованој слици Римске Републике и њених великих говорника [[Цицерон]]а и [[Катон]]а. Када је гимназију посетио краљ Луј XVI Робеспјер је одржао поздравни говор.
[[Datoteka:Labille-Guiard Robespierre.jpg|left|200p|thumb|ПортретPortret РобеспјераRobespjera (1786.)]]
 
== Rani politički život ==
== Рани политички живот ==
Završio je studije prava sa odličnim uspehom i primljen je u advokatsku komoru [[1781]], pa se vratio u [[Aras]]. Bio je cenjen, pa ga je biskup od Arasa postavio da bude sudija za kriminal u Arasu u martu [[1782]]. Bio je sudija do 1788. Izabran je 1783. u akademiju u Arasu, a [[1784]]. je dobio odlikovanje od akademije u Mecu za esej o tome da li rođaci osuđenog kriminalca trebaju snositi posledice sramote. Postao je poznat
Завршио је студије права са одличним успехом и примљен је у адвокатску комору [[1781]], па се вратио у [[Арас]]. Био је цењен, па га је бискуп од Араса поставио да буде судија за криминал у Арасу у марту [[1782]]. Био је судија до 1788. Изабран је 1783. у академију у Арасу, а [[1784]]. је добио одликовање од академије у Мецу за есеј о томе да ли рођаци осуђеног криминалца требају сносити последице срамоте. Постао је познат
tokom [[1788]]. kada sudeluje u diskusijama o načinu kako se treba birati [[Skupština staleža]]. Uspeo je da bude izabran kao poslanik trećeg staleža u skupštinu staleža. Kada se sastala Skupština staleža [[5. maj]]a [[1789]]. Robespjer je bio jedan od vodećih radikala. Robespjer je bio vatreni sledbenih ideja [[Žan-Žak Ruso|Žan-Žaka Rusoa]] i počeo ih je oblikovati u svoju viziju. Kada je [[Ustavotvorna skupština]] provincijskih pravnika i bogate buržoazije počela sa nacrtom ustava, Robespjer se okrenuo narodu Pariza. Bio je čest govornik na Ustavotvornoj skupštini. Govorio je preko 150 puta do [[1791]]. Kada je Robespjer shvatio da njegove ideje nisu popularne u skupštini, okrenuo se [[Društvo prijatelja ustava|Društvu prijatelja ustava]], poznatom kao [[Jakobinci|klub jakobinaca]]. U početku su oni predstavljali samo delegate iz Bretanje, ali kad je skupština došla u [[Pariz]] primali su različite vođe pariske buržoazije. Prišlo im je mnogo malih trgovaca i zanatlija. Robespjer je našao publiku i sledbenike. Kada su se bogati buržuji Pariza i umereni deputati odvojili u poseban klub, smanjio se uticaj starih vođa jakobinaca. Grupa jakobinaca se odvojila [[1791]]. zalažući se za ustavnu monarhiju. Posle toga Robespjerovi sledbenici su počeli dominirati jakobincima. Smrt [[Mirabo]]a je ojačala uticaj Robespjera u skupštini.
током [[1788]]. када суделује у дискусијама о начину како се треба бирати [[Скупштина сталежа]]. Успео је да буде изабран као посланик трећег сталежа у скупштину сталежа. Када се састала Скупштина сталежа [[5. мај]]а [[1789]]. Робеспјер је био један од водећих радикала. Робеспјер је био ватрени следбених идеја [[Жан-Жак Русо|Жан-Жака Русоа]] и почео их је обликовати у своју визију. Када је [[Уставотворна скупштина]] провинцијских правника и богате буржоазије почела са нацртом устава, Робеспјер се окренуо народу Париза. Био је чест говорник на Уставотворној скупштини. Говорио је преко 150 пута до [[1791]]. Када је Робеспјер схватио да његове идеје нису популарне у скупштини, окренуо се [[Друштво пријатеља устава|Друштву пријатеља устава]], познатом као [[Јакобинци|клуб јакобинаца]]. У почетку су они представљали само делегате из Бретање, али кад је скупштина дошла у [[Париз]] примали су различите вође париске буржоазије. Пришло им је много малих трговаца и занатлија. Робеспјер је нашао публику и следбенике. Када су се богати буржуји Париза и умерени депутати одвојили у посебан клуб, смањио се утицај старих вођа јакобинаца. Група јакобинаца се одвојила [[1791]]. залажући се за уставну монархију. После тога Робеспјерови следбеници су почели доминирати јакобинцима. Смрт [[Мирабо]]а је ојачала утицај Робеспјера у скупштини.
Robespjer je [[15. maj]]a [[1791]]. predložio da oni deputati koji su u ustavotvornoj skupštini ne trebaju da budu u sledećoj skupštini. Posle neuspelog pokušaja bega i hapšenja kralja Luja XVI Robespjer je rekao da on nije ni monarhista ni republikanac.
Робеспјер је [[15. мај]]а [[1791]]. предложио да они депутати који су у уставотворној скупштини не требају да буду у следећој скупштини. После неуспелог покушаја бега и хапшења краља Луја XVI Робеспјер је рекао да он није ни монархиста ни републиканац.
[[Datoteka:Robespierre IMG 2303.jpg|right|thumb|200p|ПопрсјеPoprsje РобеспјераRobespjera, радrad ДесенаDesena (1792)]]
 
== Robespjerovo suprostavljanje ratu sa Austrijom ==
== Робеспјерово супростављање рату са Аустријом ==
Francuska je novim ustavom iz [[1791]]. postala [[ustavna monarhija]]. Kralj je delio vlast sa zakonodavnom skupštinom.
Француска је новим уставом из [[1791]]. постала [[уставна монархија]]. Краљ је делио власт са законодавном скупштином.
U Zakonodavnoj skupštini ([[Nacionalni konvent|Nacionalnom konventu]]) Žak Briso iz partije [[žirodonci|Žirodinaca]] zahtevao je da Francuska objavi rat Austriji. [[Žan Pol Mara]] i Robespjer su se suprostavljali jer su se bojali mogućega militarizma, koji bi mogao ići u prilog reakcionarnim silama. Za rat su se zalagali kralj, desnica i žirodinci. Kralj se nadao da će se ratom povećati njegova popularnost, a žirodinci su se nadali da će ratom proširiti revoluciju po Evropi. [[Žirodinci]] su bili razočarani tim otporom od očekivanih saveznika i zbog toga se među njima javlja neprijateljstvo. Rat Austriji je objavljen [[20. april]]a [[1792]].
У Законодавној скупштини ([[Национални конвент|Националном конвенту]]) Жак Брисо из партије [[жиродонци|Жиродинаца]] захтевао је да Француска објави рат Аустрији. [[Жан Пол Мара]] и Робеспјер су се супростављали јер су се бојали могућега милитаризма, који би могао ићи у прилог реакционарним силама. За рат су се залагали краљ, десница и жиродинци. Краљ се надао да ће се ратом повећати његова популарност, а жиродинци су се надали да ће ратом проширити револуцију по Европи. [[Жиродинци]] су били разочарани тим отпором од очекиваних савезника и због тога се међу њима јавља непријатељство. Рат Аустрији је објављен [[20. април]]а [[1792]].
 
Tokom ljeta [[1792]]. ni žirodinci ni Robespjer nisu aktivno učestvovali u rušenju monarhije. Bilo Varen i [[Žorž Danton]] uz pomoć pariske komune su predvodili pobunu [[10. avgust]]a [[1792]]. i zauzeli su krljev zamak [[Tiljerije]]. Kralj i kraljica su bili zarobljeni. Robespjer se tada priključio Pariškoj komuni. Vođe komune su bile zadovoljne da imaju Robespjerovu pomoć. Već [[16. avgust]]a Robespjer je tražio od Zakonodavne skupštine da uspostave revolucionarni tribunal i da sazovu Konvent. Krnja Zakonodavna skupština sa samo trećinom delegata suspendovala je monarhiju. U njoj su bili samo jakobinci. Robespjer nije uspeo da spreči [[septembarski masakr]] i to je pokazalo da komuna više veruje Bilou nego njemu. Kada je sazvan [[Nacionalni konvent]] [[20. septembar|20. septembra]] [[1792]]. Robespjer je ponovo izabran kao prvi delegat Pariza. Robespjer i njegovi saveznici su bili u klupama koje su bile odotraga, pa su bile uzvišene. Zbog toga su dobili naziv [[montanjari]]. Ispod njih su bili žirodinci pomešani sa nezavisnima.
Током љета [[1792]]. ни жиродинци ни Робеспјер нису активно учествовали у рушењу монархије. Било Варен и [[Жорж Дантон]] уз помоћ париске комуне су предводили побуну [[10. август]]а [[1792]]. и заузели су крљев замак [[Тиљерије]]. Краљ и краљица су били заробљени. Робеспјер се тада прикључио Паришкој комуни. Вође комуне су биле задовољне да имају Робеспјерову помоћ. Већ [[16. август]]а Робеспјер је тражио од Законодавне скупштине да успоставе револуционарни трибунал и да сазову Конвент. Крња Законодавна скупштина са само трећином делегата суспендовала је монархију. У њој су били само јакобинци. Робеспјер није успео да спречи [[септембарски масакр]] и то је показало да комуна више верује Билоу него њему. Када је сазван [[Национални конвент]] [[20. септембар|20. септембра]] [[1792]]. Робеспјер је поново изабран као први делегат Париза. Робеспјер и његови савезници су били у клупама које су биле одотрага, па су биле узвишене. Због тога су добили назив [[монтањари]]. Испод њих су били жиродинци помешани са независнима.
 
Na Konventu žirodinci su odmah napali Robespjera da je želio diktaturu. Robespjer je odgovorio na optužbe.
На Конвенту жиродинци су одмах напали Робеспјера да је желио диктатуру. Робеспјер је одговорио на оптужбе.
 
== ПогубљењеPogubljenje ЛујаLuja XVI ==
U svom govoru od [[3. decembar|3. decembra]] [[1792]]. Robespjer je tvrdio da je kralj izdajnik, kad je pokušao da pobegne. Tvrdio je da kralj predstavlja opasnost po zemlju. Razvila se debata u kojoj su se žirodincima i nekolicini rojalista suprostavljali Robespjer, [[Žan Pol Mara]], [[Žorž Danton]], [[Antoan de Sen-Žist]]. Žirodinci su zahtevali da treba biti suđenje. Glasanjem u konventu sa 721:0 (29 odsutnih) proglasili su kralja krivim. Žirodinci su se suprostavljali pogubljenju kralja i zahtevali su da se njegova krivica stavi na narodni referendum. Robespjer i njegovi saradnici su naglašavali da zahtevom za referendum žirodinci pokazuju simpatije za kralja i da odgađaju pogubljenje. Rezultat glasanja je bio 424:283 protiv referenduma. Kralj [[Luj XVI]] je pogubljen na giljotini [[21. januar]]a [[1793]].
У свом говору од [[3. децембар|3. децембра]] [[1792]]. Робеспјер је тврдио да је краљ издајник, кад је покушао да побегне. Тврдио је да краљ представља опасност по земљу. Развила се дебата у којој су се жиродинцима и неколицини ројалиста супростављали Робеспјер, [[Жан Пол Мара]], [[Жорж Дантон]], [[Антоан де Сен-Жист]]. Жиродинци су захтевали да треба бити суђење. Гласањем у конвенту са 721:0 (29 одсутних) прогласили су краља кривим. Жиродинци су се супростављали погубљењу краља и захтевали су да се његова кривица стави на народни референдум. Робеспјер и његови сарадници су наглашавали да захтевом за референдум жиродинци показују симпатије за краља и да одгађају погубљење. Резултат гласања је био 424:283 против референдума. Краљ [[Луј XVI]] је погубљен на гиљотини [[21. јануар]]а [[1793]].
 
== Uništenje žirodinaca ==
== Уништење жиродинаца ==
Nakon pogubljenja kralja rastao je uticaj Robespjera i Dantona na račun žirodinaca. Politika je postala radikalnija, a jakobinci su podstrekavali javnost protiv žirodinaca. Udružuju se sa siromašnim radnicima. Velika masa naoružanih iz pariške komune došla je u Nacionalni konvent i uhapsila 32 žirodinska poslanika pod optužbomm za kontrarevoluciju.
Након погубљења краља растао је утицај Робеспјера и Дантона на рачун жиродинаца. Политика је постала радикалнија, а јакобинци су подстрекавали јавност против жиродинаца. Удружују се са сиромашним радницима. Велика маса наоружаних из паришке комуне дошла је у Национални конвент и ухапсила 32 жиродинска посланика под оптужбомм за контрареволуцију.
 
== Osnivanje komiteta javne bezbednosti ==
== Оснивање комитета јавне безбедности ==
U Parizu je [[11. mart]]a [[1793]]. osnovan revolucionarni tribunal. [[Jakobinci]] su državnim udarom [[31. maj]]a [[1793.]] preuzeli vlast uz pomoć podrške javnosti i najsiromašnijih radnika. [[Komitet javne bezbednosti]] je osnovan 6. aprila. Imao je devet članova. Nacionalni konvent je [[27. jul]]a [[1793]]. izabrao Robespjera u komitet, iako ovaj to nije tražio . Komitet opšte bezbednosti je bio zadužen za unutrašnju policiju.
У Паризу је [[11. март]]а [[1793]]. основан револуционарни трибунал. [[Јакобинци]] су државним ударом [[31. мај]]а [[1793.]] преузели власт уз помоћ подршке јавности и најсиромашнијих радника. [[Комитет јавне безбедности]] је основан 6. априла. Имао је девет чланова. Национални конвент је [[27. јул]]а [[1793]]. изабрао Робеспјера у комитет, иако овај то није тражио . Комитет опште безбедности је био задужен за унутрашњу полицију.
[[Datoteka:Shot.jpg|left|200p|thumb|СликаSlika изiz 19. векаveka оo ноћиnoći 9. термидораtermidora, кадаkada јеje РобеспјерRobespjer рањенranjen]]
 
== Robespjerova uloga u teroru ==
== Робеспјерова улога у терору ==
Istoričari se ne slažu o Robespjerovoj ulozi u teroru. Jedni tvrde da je on imao manju ulogu u komitetu javne bezbednosti. Ipak jasna je uloga Robespjera kao vođe, govornika i najavljivača terora. Robespjer se uobičajeno smatra dominantnom silom u komitetu javne bezbednosti. Bio je jedan od najpopularnijih govornika u Konventu i njegovi pažljivo pripremljeni govori ostavljali su duboki utisak. Njegove pohvale revolucionarne vlade i vrlina pokazivale su njegovo verovanje da je teror bio nužan i neizbežan. Robespjerovo uverenje je bilo da su vrline i politički teror bile povezani i nužni. Iako nije imao diktatorskih ovlasti davao je smer jakobinskoj diktaturi.
Историчари се не слажу о Робеспјеровој улози у терору. Једни тврде да је он имао мању улогу у комитету јавне безбедности. Ипак јасна је улога Робеспјера као вође, говорника и најављивача терора. Робеспјер се уобичајено сматра доминантном силом у комитету јавне безбедности. Био је један од најпопуларнијих говорника у Конвенту и његови пажљиво припремљени говори остављали су дубоки утисак. Његове похвале револуционарне владе и врлина показивале су његово веровање да је терор био нужан и неизбежан. Робеспјерово уверење је било да су врлине и политички терор биле повезани и нужни. Иако није имао диктаторских овласти давао је смер јакобинској диктатури.
Tokom zime 1793-1794 dolazi do sukoba članova komiteta sa [[hebertisti]]ma, koji su bili radikalniji,. Bili su [[ateisti]] i odlikovali su se zalaganjem za uništenje neprijatelja revolucije. Od 13. februara do 13. marta 1794. Robespjer se zbog bolesti povukao iz Komiteta. Tada je zaključio da bi kraj terora značio i kraj političke moći. Raskinuo je sa Dantonom i herbertistima. Optužio je protivnike za potpomaganje stranih sila. Optužbe protiv Dantona su bile da je korumpiran, da je špijun i da je kovao zaveru za uspostavljanje monarhije. Te optužbe su i po revolucionarnim merilima bile jako neuverljive. Robespjer se [[15. mart]]a ponovo pojavljuje na Konventu, a [[19. mart]]a se hapse Herbert i 19 njegovih sledbenika. Pogubljeni su [[24. mart]]a [[1794]]. na giljotini. [[Žorž Danton]] i njegovi prijatelji su uhapšeni 30. marta. Suđeno im je 2. aprila, a 5. aprila su pogubljeni na giljotini.
Током зиме 1793-1794 долази до сукоба чланова комитета са [[хебертисти]]ма, који су били радикалнији,. Били су [[атеисти]] и одликовали су се залагањем за уништење непријатеља револуције. Од 13. фебруара до 13. марта 1794. Робеспјер се због болести повукао из Комитета. Тада је закључио да би крај терора значио и крај политичке моћи. Раскинуо је са Дантоном и хербертистима. Оптужио је противнике за потпомагање страних сила. Оптужбе против Дантона су биле да је корумпиран, да је шпијун и да је ковао заверу за успостављање монархије. Те оптужбе су и по револуционарним мерилима биле јако неуверљиве. Робеспјер се [[15. март]]а поново појављује на Конвенту, а [[19. март]]а се хапсе Херберт и 19 његових следбеника. Погубљени су [[24. март]]а [[1794]]. на гиљотини. [[Жорж Дантон]] и његови пријатељи су ухапшени 30. марта. Суђено им је 2. априла, а 5. априла су погубљени на гиљотини.
 
Posle pogubljenja Dantona Robespjer je koristio uticaj na jakobinski klub da bi dominirao pariškom komunom preko svojih sledbenika. Dva njegova sledbenika su izabrana za gradonačelnika i zamenika. Pokušao je da utiče i na vojsku preko svoga sledbenika [[Antoan Sen-Žist|Antoana Sen-Žista]], koga je poslao na misiju na granicu. U Parizu je Robespjer ojačao teror. Nadao se da Konvent može izglasati svaku odluku, koju bi on diktirao. Da bi se osigurao za takvu mogućnost njegov prijatelj u komitetu [[Žorž Kuton]] [[10. jun]]a uveo drastični zakon po kome je tribunal postao sud, koji je osuđivao, a da nisu bili potrebni svedoci. Zbog toga je do Robespjerove smrti na giljotini pogubljeno 1285 ljudi.
После погубљења Дантона Робеспјер је користио утицај на јакобински клуб да би доминирао паришком комуном преко својих следбеника. Два његова следбеника су изабрана за градоначелника и заменика. Покушао је да утиче и на војску преко свога следбеника [[Антоан Сен-Жист|Антоана Сен-Жиста]], кога је послао на мисију на границу. У Паризу је Робеспјер ојачао терор. Надао се да Конвент може изгласати сваку одлуку, коју би он диктирао. Да би се осигурао за такву могућност његов пријатељ у комитету [[Жорж Кутон]] [[10. јун]]а увео драстични закон по коме је трибунал постао суд, који је осуђивао, а да нису били потребни сведоци. Због тога је до Робеспјерове смрти на гиљотини погубљено 1285 људи.
 
Robespjerova potreba za revolucionarnom promenom nije bila ograničena samo na politiku. On je inzistirao i na duhovnoj promeni francuske nacije na [[deizam|deističkim]] verovanjima. Na Robespjerovo inzistiranje je [[7. maj]]a [[1794]]. Konvent donio dekret kojim je ustanovljeno Vrhunsko biće. [[Žan Žak Ruso]] je ideju Vrhunskog bića izložio u delu [[Društveni ugovor]]. U čast Vrhunskog bića održana je proslava [[8. juna]] [[1794]]. Tada je Robespjer održao govor u kome je naglasio da se Vrhunsko biće razlikuje od tradicionalnog boga u hrišćanstvu. Tvrdio je da je Vrhunsko biće radikalni demokrata, kao jakobinci. Tvrdio je da je njegova besmrtna ruka ucrtala u srca svih ljudi pravo i jednakost i da je naredio da svi ljudi trebaju biti slobodni i živeti u pravdi. Govorio je da nije stvorio kraljeve i popove da zauzdaju ljudsku rasu.
Робеспјерова потреба за револуционарном променом није била ограничена само на политику. Он је инзистирао и на духовној промени француске нације на [[деизам|деистичким]] веровањима. На Робеспјерово инзистирање је [[7. мај]]а [[1794]]. Конвент донио декрет којим је установљено Врхунско биће. [[Жан Жак Русо]] је идеју Врхунског бића изложио у делу [[Друштвени уговор]]. У част Врхунског бића одржана је прослава [[8. јуна]] [[1794]]. Тада је Робеспјер одржао говор у коме је нагласио да се Врхунско биће разликује од традиционалног бога у хришћанству. Тврдио је да је Врхунско биће радикални демократа, као јакобинци. Тврдио је да је његова бесмртна рука уцртала у срца свих људи право и једнакост и да је наредио да сви људи требају бити слободни и живети у правди. Говорио је да није створио краљеве и попове да зауздају људску расу.
 
== ПадPad РобеспјераRobespjera ==
Krajem juna [[1794]]. Robespjer je izašao iz Konventa i planirao je sledeće poteze. Ponovo se pojavio [[26. jul]]a [[1794]]. i držao je dva sata dug govor upozoravajući na urote protiv republike. Optužio je neke poslanike za nepravde i za preterani teror i naglasio je da se komitet javne bezbednosti treba reformisati. U početku se konvent složio sa njim, ali posle govora protivnika konvent je odbio da prihvati Robespjerove ideje, nego su ih dali komitetu na razmatranje. Sledećega dana [[27. jul]]a [[1794]]., koji se zvao 9. termidor po revolucionarnom kalendaru, Antoan Sen Žist je počeo da govori u korist Robespjera. Međutim protivnici su ustali i uzviknuli "Dole sa tiranom". Oko 17:00 naređeno je hapšenje Robespjera, Sen Žista, Kutona i dva mlađa poslanika. Vojska komune odvela ih je u gradsku skupštinu, ali Robespjerovi sledbenici su ga oslobodili. Vojska Nacionalne garde ih je ponovo uhapsila. Pri tome je Robespjer bio ranjen. Robespjer je [[28. jula]] [[1794]]. izveden pred tribunal i pogubljen je na giljotini bez suđenja. Pogubljeni su i Kuton, Sen Žist i devetnaest sledbenika.
Крајем јуна [[1794]]. Робеспјер је изашао из Конвента и планирао је следеће потезе. Поново се појавио [[26. јул]]а [[1794]]. и држао је два сата дуг говор упозоравајући на уроте против републике. Оптужио је неке посланике за неправде и за претерани терор и нагласио је да се комитет јавне безбедности треба реформисати. У почетку се конвент сложио са њим, али после говора противника конвент је одбио да прихвати Робеспјерове идеје, него су их дали комитету на разматрање. Следећега дана [[27. јул]]а [[1794]]., који се звао 9. термидор по револуционарном календару, Антоан Сен Жист је почео да говори у корист Робеспјера. Међутим противници су устали и узвикнули "Доле са тираном". Око 17:00 наређено је хапшење Робеспјера, Сен Жиста, Кутона и два млађа посланика. Војска комуне одвела их је у градску скупштину, али Робеспјерови следбеници су га ослободили. Војска Националне гарде их је поново ухапсила. При томе је Робеспјер био рањен. Робеспјер је [[28. јула]] [[1794]]. изведен пред трибунал и погубљен је на гиљотини без суђења. Погубљени су и Кутон, Сен Жист и деветнаест следбеника.
 
== ЛитератураLiteratura ==
{{commons|Maximilien de Robespierre|Maximilien de Robespierre}}
* {{cite book | author=Baker, Keith Michael (ed.) | title=The Old Regime and the French Revolution | location= Chicago | publisher=University of Chicago Press | year=1987 | id=ISBN 0-226-06935-4}} Very good summary that relies almost entirely on primary source documents with short summarizing essays that explain those documents.
Red 63:
* {{cite book | author=Thompson, James M. | title=Robespierre | location=Oxford | publisher=Blackwell Publishers | year=1988 | id=ISBN 0-631-15504-X}} Traditional biography with extensive and reliable research.
 
== СпољашњеSpoljašnje везеveze ==
* [http://www.amis-robespierre.org/ ''Les Amis de Robespierre''] (Robespierre's Friends: the English version of the site is still under construction.)
* [http://www.worldfuturefund.org/wffmaster/Reading/Communism/Robespierre%20Quotes.htm "Robespierre, Terror, and the French Revolution"]
 
{{DEFAULTSORT:РобеспјерRobespjer, МаксимилијанMaksimilijan}}
 
[[Kategorija:Francuska revolucija]][[Kategorija:Francuski političari]]
[[Категорија:Француска револуција]][[Категорија:Француски политичари]]
[[КатегоријаKategorija:РођениRođeni 1758.]][[КатегоријаKategorija:УмрлиUmrli 1794.]]
 
[[als:Maximilien de Robespierre]]