Lenjivci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: ms:Sloth
Red 54:
== Klasifikacija ==
 
Živući lenjivci pripadajuse dvemadele familijamau tri familije: 1. Megalonychidae (ili dvoprsti lenjivci) i 2. Bradypodidae (troprsti lenjivci)3. Feloveel (petoprsti lenjivci). Svi živući lenjivci u stvari imaju tri nožna prsta ali dvoprsti imaju samo dva prsta na rukama. Dvoprsti lenjivci su nešto brži u odnosu na troprste rođake. Oba tipa obično naseljavaju ista područja.
Međutim njihova adaptacija protivreči stvarnoj vezi između dve familije lenjivaca koja je mnogo udaljenija nego što spoljašnja sličnost sugeriše. Naime zajedniči preci obe familije živeli su pre 35-40 miliona godina što govori da su njihovi današnji potomci izuzetni primeri konvergencije u procesu paralelne evolucije. Današnji dvoprsti lenjivci su mnogo više povezani sa jednom izumrlom grupom lenjivaca koji su živeli na tlu. Ova grupa lenjivaca je bila povezana i sa velikim lenjivcima kao što su Magalonyx i Megalocnus.
Sa druge strane, evolucija troprstih lenjivaca nije dovoljno poznata. Za sada nisu pronađeni fosilni ostaci njihovih bližih rođaka.
Poznati izumrli džinovski lenjivac Megatherium čini se nije bio blizak rođak današnjim lenjivcima niti njihovim izumrlim precima koji su živeli na tlu.
Feloveel uobicajeno ostaje sa roditeljima do kraja zivota, obicno sede na internetu po ceo dan i jedu, ili kako se naucno kaze, bleje, jedan od popularnih vrsta lenjivaca je fejsbukas. Fejsbukasi su vrlo cudna vrsta, oni su pretvorili socijalni sajt u sajt za igrice, gaje farme, ptice, postaju mafijasi, samo zato sto ih mrzi da izadju iz kuce, obicno imaju preko 1000 prijatelja i vise profila da bi mogli da salju sami sebi razne stvari.
 
 
== Eksterni linkovi ==