Holocen – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 13:
{{Neogene Footer}}
 
==Geologija==
Pokreti kontinenata su bili beznačajni u rasponu od samo 10,000 years -- iznosili su manje od kilometra. Međutim, razina mora je rasala za ko 35 metara na početku holocena zahvaljujući topljenju leda. Uz to su mnoge oblasti iznad 40. stupnja geografske širine bili lišeni pritiska ledene mase te su narasli preko 180 metara.
 
Porast razine mora i privremena depresija kopna je dozvolila povremene prodore mora u oblasti koje su danas daleko od mora. Holocenski morski fosili se mogu naći na mjestima kao što su [[Vermont]], [[Quebec]], [[Ontario]] i [[Michigan]]. Osim u oblastima vezanim uz povremene prodore mora, holocemnski fosili se uglavnom nalaze na dnu jezera, ravnicama i pećinskim naslagama. Holocenski talozi duž nižih geografskih širina su rijetki zbog porasta razine mora.
 
Osim povremenih prodora mora, [[post-glacijalni povrat]] u [[Skandinavija|skandinavskoj]] regiji je rezultirao stvaranjem [[Baltičko more|Baltičkog mora]]. Ta regija nastavlja rasti, još uvijek izazivajući blage [[potres]]e duž sjeverne Evrope.
 
==Klima==