Commodore 64 – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m robot Dodaje: eu:Commodore 64
Nema sažetka izmjene
Red 1:
[[Datoteka:Commodore64.jpg|350px|thumb|right|thumbmini|Commodore 64 (1982)]]
[[Datoteka:C64_startup_animiert.gif|300 px|right|thumb|Уводни екран Commodore 64]]
[[Datoteka:C64_Interfaces.jpg|desno|mini|Commodore 64, pogled na međuspojnike]]
 
'''Commodore 64''' (ili '''C64''') je jedno od dva najpopularnija 8-bitna računala osamdesetih godina [[20. stoljeće|20. stoljeća]]. Prodan je u 17 milijuna primjeraka. Kod nas su ga od milja nazivali i "debeljko" zbog njegova simpatičnoga, zaobljenoga izgleda.
'''Commodore 64''', такође понекад називан „кутија за хлеб” или „дебељко” због свог облика, је кућни рачунар са 64 [[kilobajt]]а [[RAM]]a који је био популаран осамдесетих година [[20. век]]а. Представљен од стране фирме [[Commodore International]] августа [[1982]]. године по цени од 595 [[амерички долар|долара]], Commodore 64 је понудио солидне звучне и графичке перформансе у поређењу са ондашњим стандардом. Током живота kompjutera (између 1982. и 1993.) укупна продаја је премашила 22 милиона примерака. Према [[Гинисова књига рекорда|Гинисовој књизи рекорда]], Комодор 64 још увек остаје напродаванији рачунар свих времена.
 
C64 je proizvela tvrtka [[Commodore]]. Sa 64 KB memorije (38911 bajtova slobodnih za programe u [[BASIC|BASIC-u]]), te zvučnim čipom [[MOS 6581]] ''(SID)'' i [[procesor]]om [[MOS 6502]] bio je prodavaniji od takmaca [[ZX Spectrum]]a 48, [[Apple II|Applea II]] te [[Atari 8-bit obitelj|Atarija 400 i 800]].
За разлику од рачунара који су били дистрибуирани само преко овлашћених посредника, Комодор се продавао и у продавницама са играчкама. Рачунар се могао директно прикључити на [[телевизор]], дајући тиме много дражи обичних конзола за видео-игре као што је [[Атари 2600]]. Цена Комодора 64 се сматрала као главни разлог за [[слом видео-игара 1983]].
 
Zahvaljujući čipu SID C64 se isticao kao kućno računalo izvrsnog zvuka. Bila je to jedna od njegovih glavnih prednosti pred konkurentima, posebice Spectrumom. Imao je vrlo dobru tipkovnicu. Rani modeli iz 1982. godine imali su nešto drugačiju boju (i danas imaju najveću kolekcionarsku vrijednost), kasnije su modeli postali poznato "smećkasti", a pri kraju proizvodnje pojavio se model C64C ili C64 II, (kako je nazvan u Njemačkoj) koji je imao kućište poput snažnijega [[C128]] (ujedno danas ima najmanju kolekcionarsku vrijednost). Zadnji model C64 zvao se C64G, na tržištu se pojavio krajem 80-ih i trajao do 1990. i izvana je nalikovao prethodniku, dok je unutarnja arhitektura bila znato drugačija, kako bi se pojeftinila proizvodnja (kompatibilnost je sačuvana). Takav jefitni model bio je prvenstveno namijenjen kao jeftina [[igraća konzola]] za zemlje koju se netom izlazile iz socijalističkoga bloka, ali je poslužila i mnogim entuzijastima u njima koji jednostavo do tada nisu imali pristup zapadnom tržištu, a bili su željni programiranja na kućnim računalima.
Приближно 10 000 програма је написано за Комодор 64 (у ово спадају развојне апликације, канцеларијски алати и игре). Комодор 64 је такође заслужан за популаризацију компјутерске демо-сцене. Иако оригинални хардвер данас користе само хобисти, [[емулатор]]и дозвољавају сваком са модерним рачунаром да покреће ове програме на свом рачунару (са различитим степеном успеха и функционалности).
 
Također, sredinom 80-tih dobar broj korisnika C64 zamijenio je originalni [[kazetofon]] vanjskim [[disketni pogon|disketnim pogonom]] za diskete veličine 5,25" (model 1541). Bila je to velika jedinica, gotovo poput računala, a i slične cijene. Kasnije se pojavio elegantniji model diska 1541II, a na kraju i model 1571 prvenstveno napravljen za C128. U vrijeme uporabe RAM-a od 1 do 128 KB, bez unutarnjeg [[tvrdi disk|tvrdoga diska]], taj korak je predstavljao revoluciju. Uglavnom svi kasniji modeli kućnih računala zamijenili su kazetofon s mekim (engl. "floppy") diskom.
== Историја ==
 
Zanimljiv je model Commodore SX64 koji je predstavljao prijenosni C64, naravno u dosezima tadašnje tehnologije. I danas je najveći raritet, velike kolekcionarske vrijednosti C65 ili (Commodore DX64), kojih je proizvedeno i prodano 1990.-1991. tek nekoliko stotina (?) primjeraka u obliku prototipa, s novim [[BASIC]]-om, ugrađenim 3,5" mekim diskom i drugim poboljšanjima.
=== Порекло ===
 
U drugoj polovici 1980.-tih tvrtka Commodore je nastavila uspješan niz Commodore računala, prvo uvodeći [[GEOS]], grafički [[operativni sustav]] prve te vrste uopće, koji je u potpunosti zaživio na nasljedniku C64 računala - [[Amiga 500|Amigi 500]] i [[Amiga 1000|1000]]. Slično grafičko sučelje razvio je i Apple za [[Macintosh]]e, te [[Microsoft]] za [[PC]]-je ([[Windows]]).
Јануара [[1981]]. године, [[MOS Technology]] , Комодорово под-одељење за дизајнирање [[интегрисано коло|интегрисаних кола]], започело је пројекат дизајнирања графичких и звучних чипова за следећу генерацију конзола за видео игре. Посао око дизајнирања чипова је завршен новембра [[1981]]. године. Пројекат конзоле се првобитно звао Ултимакс, који је осмислио Јаши Теракура из Комодора Јапан. Овај пројекат је на крају отказан.
 
== Tehnički podaci ==
У исто време, половином 1981, [[Роберт Расел]] (системски програмер и архитекта ''VIC-20'') и [[Роберт Јанес]] (творац ''SID'' чипа) су били критички раположени према ондашњој производној политици Комодора, која је била за наставак Комодор ''PET'' линије чији су циљ били пословни корисници. Уместо тога, они су предложили, уз подршаку Ала Карпентијеа (инжењера ''-{VIC-II}-'') и Чарлса Винтербла (менаџера МОС Технолоџија), истински јевтиног наследника ''-{VIC-20}-'' Комодоровом директору [[Jack Tramiel]]u . Трамијел је условио да би машина требала имати 64 килобајта ''[[RAM]]'' меморије. Иако је цена 64 килобајта ''RAM'' меморије била 100 долара у то време, Трамијел је знао да цена ''RAM''-а опада и да ће пасти на прихватљиви ниво пре него што крене пуна производња. Трамијел је такође поставио крајњи рок, тако да буде готов пре зимског салона потрошачке електронике прве недеље јануара 1982.
 
Računalo C64
Пошто је састанак био у новембру, инжењери су имали два месеца да развију употребљиви прототип.
 
* [[Mikroprocesor]] - [[MOS Technology]] 6510/8500, inačica [[MOS 6502]] sa ugrađenim 6-bitnim U/I portom
Производ је имао шифру ''VIC-40''. Тим који га је конструисао су чинили Роберт Расел, Роберт Јанес и Дејвид Зембицки. Дизајн, прототипови и нешто софтвера је завршено на време, након што је тим радио и за време празника. Када је производ представљен, ''VIC-40'' је преименован у Commodore 64 (C64) да би попунио Комодореову пословну понуду коју су чинили ''-128'' и ''B256''.
** Takt: 1,023 [[MHz]] (NTSC) ili 0,985 MHz (PAL)
* [[RAM]] - 64Kb
* [[ROM]] - 20Kb (9Kb [[BASIC]] 2.0, 7Kb Kernel ([[operacijski sustav]]), 4Kb znakovi (2 niza od 2Kb))
* Grafika: posebni integrirani krug VIC II 6567/8567 (NTSC), 6569/8569 (PAL)
** Tekst: 40x25 u 16 boja
** Bitmapna grafika: 320x200 (2 boje u svakom 8x8 bloku točkica), 160x200, u 3 boje + pozadina
** 8 hardverskih likova (sprajtovi)
** hardversko pomicanje ekrana, i rasterski interrupti
* Zvuk: MOS Technology 6581/8580 SID
** 3 kanala
** 8 oktava
** Generator valova i šuma
** 4 programbilna filtera
* Ulazno/Izlazne jedinice
** Rubni spojnik za proširenje
** Ulaz za memorijsku kasetu
** DIN-8 izlaz za zaslon
** DIN-6 serijski ulaz/izlaz za disk jedince i pisać
** rubni spojnik za kasetofon PET Datassete od 300 bauda
** 2 x Atari ulaza za igraću palicu
** Izlaz za televiziju
 
== Galerija ==
Комодор 64 је имао импресивни „деби“, како се сећа инжењер Дејвид Зембицки: ”све што смо видели на нашем штанду су били људи из [[Atari|Атарија]] који су говорили: ”Како можете да урадите то за 595 долара?” Одговор, који је он дао, је био вертикална интеграција; захваљујући Комодоровом власништву над производним погонима МОС Технолоџија, сваки Комодор 64 је коштао отприлике 135 долара.
 
<center>
=== Побеђивање у тржишној утакмици ===
<gallery>
Slika:C64_Multiplan.png|[[Multiplan]]<br/>[[Microsoft]] (1983)
Slika:C64_Koala_Painter.png|[[KoalaPad/Painter | Koala Paint]]<br/>Koala/Audio Light (1983)
</gallery>
Additional screenshots can be found on the [[Commodore 64 software]] page.
</center>
 
Комодор 64 се суочио са великом конкуренцијом кућних рачунара по свом представљању у августу 1982. Захваљујући импресивно ниској цени уз напредни хардвер Комодора 64, он је брзо надвисио многе своје ривале. У [[САД]], највећи ривали су му били Atari 800 и Apple II. Atari 800 је био веома сличан са технолошког аспекта, али је био скуп за производњу, што је ускоро натерало Атари да пребаци своју производњу на Далеки исток. То је такође натерало Атари да редизајнира своје машине како би биле ефикасније, што је резултирало 600XL/800XL линијом. Времешни Apple II није био раван са графичким и звучним могућностима Комодора 64, али је био врло проширив уз помоћ унутрашњих слотова за проширење, што Комодор 64 није имао.
 
== Vanjske poveznice ==
У [[Велика Британија|Великој Британији]], највећи ривали Commodore 64 су били британски Sinclair ZX Spectrum и Amstrad CPC. Издан неколико месеци пре C 64 и продавајући се за скоро дупло мању цену, Spectrum је убрзо постао тржишни лидер. Комодор 64 ће бити ривал Spectrumу у другој половини осамдесетих, кад ће ga i prestići (чија је производња обустављена [[1992]].)
 
''Napomena:'' Većina poveznica vodi na internet stranice na engleskom jeziku.
Један од разлога успехa Commodore 64 је била Комодорова агресивна кампања. Комодор се није продавао само у ланцу овлашћених продавница, већ и у дисконтима и продавницама играчака. Пошто је на излазу имао могућност приказивања [[композитни видео сигнал|композитног видеа]] и ТВ модулатор, Комодор 64 није захтевао специјалан монитор, па је могао бити прикључен на антенски улаз телевизора. Ово му је омогућило (као и његовом претходнику VIC-20) да се директно бори против конзола као што су Atari 2600.
 
=== Emulatori ===
 
* VICE emulator &ndash; Emulator C64 za operacijske sustave (UNIX, BeOS, Windows) [http://www.viceteam.org]
=== Активна демосцена ===
*[http://www.computerbrains.com/ccs64/ CCS64] &ndash; By Håkan Sundell
*[http://www.geocities.com/SiliconValley/Park/6558/win64.htm Win64] &ndash; Emulator C64 za [[Windows]]
*[http://www.infinite-loop.at/Power64/index.html Power 64] &ndash; Emualtor C64 za Mac [[OS X]] i [[Mac OS 9]]
*[http://www.students.uni-mainz.de/bauec002/FRMain.html Frodo - Besplatni prijenosni emulator C64]
 
=== Arhive ===
У време представљања, графичким и звучним могућностима Commodore 64 могли су да парирају само рачунари из Атаријеве осмобитне фамилије. То је било време када су [[IBM]]-ови персонални рачунари имали графичке карте намењене исписивању текста, мониторима са зеленим екранима и звуком који је могао да генерише само најосновније звуке на малом неквалитетном звучнику.
 
*[ftp://ftp.scs-trc.net The Digital Dungeon (TDD)] &ndash; FTP poslužitelj s mnogo softvera za C64
Захваљујући напредној графици и звуку, Комодору 64 се често приписује започињање рачунарске подкултуре знане као демо-сцена. На крају миленијума, он се активно користи као демо-машина, посебно за музику (његов звучни чип се чак користи на посебним звучним картицама за ПЦ). Ипак, за све остале, осим за најупорније ентузијасте, Комодор 64 је изгубио своју позицију на демо-сцени када су шеснаестобитни [[Atari ST]] и [[Commodore Amiga]] уведени средином осамдесетих.
*[http://www.c64.ch/ www.c64.ch] &ndash; Arhiva demo programa za C64
*[http://www.gamebase64.com/ GameBase 64] &ndash; Podaci o igrama za C64
*[http://www.lemon64.com/ Lemon 64] &ndash; Poslužitelj sa mnogo općih podataka o C64
*[http://www.c64hq.com C64HQ] &ndash; Poslužitelj s mnogo razgovora sa raznim stvaraoicma za računalo Commodore 64
*[http://c64.tin.at/ C64 Walkthrough Site] &ndash; Prohodi i solucijske arhive za C64 avanturističke igre sa diskusijskim forumom
*[http://project64.c64.org/ Project 64] &ndash; Priručnici za C64/128 igre i software
*[http://tapes.c64.no/ The Ultimate C64 Tape Page] &ndash; Veliki preservaciski preservation arhiv C64 kazeta. Također sadrži skenirane korice kazeta i priručnika
*[http://www.the-commodore-zone.com/ The-Commodore-Zone] &ndash; Arhiva C64 igara, speech box, legends of the 64, diskusijski forum, online baze podataka, linkovi
 
=== Povijest ===
Демо-сцена је далеко од мртве више од 20 година након изума C 64. Нове игре се још увек развијају. Вредна помена је Enhanced Newcome, која је узела скоро 10 година развоја.
*[http://www.islandnet.com/~kpolsson/c64hist/ Kronologija o Commodoru 64] &ndash; autor Ken Polsson
*[http://www.doyouremember.co.uk/memory.asp?memID=4023 Commodore 64 memories and memorabilia] &ndash; Fond memories written by Commodore 64 users
*[http://www.pc-history.org/comm.htm The History of the Commodore 64] &ndash; From Stan Veit's PC history website
*[http://www.dicecca.net/english/c64/ Commodore 64 Museum] &ndash; An Italian photo collection of C64s and peripherals
*http://www.commodore.ca/products/c64/commodore_64.htm - Commodore 64 history, manuals, and photos
*[http://www.youtube.com/watch?v=rdGIaIimK-Y commodore 64 nostalgia video tribute]
 
=== Razno ===
Разлике између [[ПАЛ]] и [[НТСЦ]] C 64 су биле узрок некомпатибилности између америчке и верзије за већину других земаља. Већина демоа ради само на ПАЛ машинама.
*[http://www.protovision-online.com PROTOVISION - Creating the Future] &ndash; A crew of enthusiasts who still produce & distribute new games and hardware for the C64
*[http://rittwage.com/c64pp/ Commodore 64 Preservation Project] &ndash; Goal of archiving pristine versions of original Commodore 64 software, including copy protection
 
=== ХардверSID ===
*[http://c64music.blogspot.com/ SID muzika]
 
{{Računala CBM}}
=== Графика и звук ===
 
[[Kategorija:Kućna računala]]
Commodore 64 је користио осмобитни 6510 процесор MOS Technology (близак рођак 6502 са додатним унутрашњим улазно/излазним портом који је у C 64 коришћен у две сврхе: за укључивање и искључивање РОМ рачунара и да ради са [[касетофон]]ом) и имао је 64 килобајта RAMa, од којих је 38 килобајта било доступно за уграђени Бејсик 2.0.
 
Графички чип 'VIC-II, који је подржавао осам спрајтова, скролујуће могућности и два мода. Стандарни текстуални мод је подржавао 40 колона, као и већина Комодорових ПЕТ модела. Програмери видео-игара и демо-програмери су убрзо открили како да искористе грешке у чиповима да би добили додатне могућности, успевајући да добију више од 8 спрајтова.
 
Звучни чип 'SID је имао три канала са неколико различитих облика сигнала. Он је такође био изузетно напредан за своје време. Дизајнирао га је Роберт Јанес, коју је касније основао фабрику за производњу синтисајзера Енсоник. Јанес је критиковао звучне чипове других ривалских рачунара као ”примитивне, очигледно дизајниране од стране људи који не знају ништа о музици”. Познати композитори музике за игре на C 64 су били Роб Хауард, Бен Даглиш и Мартин Галвеј. Године 1999. [[шведска]] компанија Електрон је произвела СидСтејшен синтезитаторски модул, изграђен око SID чипа користећи његове преостале залихе. Неколико музичких група користи овај уређај.
 
=== Ревизије хардвера ===
 
Смањивање трошкова производње је био водећи разлог ревизија матичне плоче Комодора 64. То је било од виталног значаја за Комодоров опстанак током тржишног рата и надолазеће ере шеснаетобитних рачунара. Оригинална матична плоча od Commodore 64 је прошла кроз две веће и неколико мањих ревизија мењајући позицију VIC-II, SID и PLA чипова. У почетку велики део трошкова је смањиван смањивањем броја коришћених дискретних компоненти као што су [[отпорник|отпорници]] и [[диода|диоде]].
 
[[Datoteka:C64motherboard.jpg|thumb|right|350px|thumb|Рана -{C64}- матична плоча (Ревизија ''-{A PAL}-'' 1982).]]
 
[[Datoteka:C64Cmotherboard.jpg|thumb|right|350px|thumb|-{C64C}- матична плоча ("''-{C64E}-''" Ревизија ''-{B PAL }-'' 1992).]]
 
Чип 'VIC-II је произвођен у 5-микрометарско [[НМОС]] технологији, радећи на 8 мегахерца. На тако високој фреквенцији рада, стварао је много топлоте, принудивши MOS Technology да користи керамичка паковања, која су била скупља од пластичних, али су боље одводили топлоту.
 
Након редизајна из 1983, VIC-II је био запакован у пластично DIL кућиште, које је значајно смањило трошкове, али није решило проблем загревања. Без керамичког паковања, VIC-II је захтевао употребу плочице која би одводила топлоту. Да би се избегли додатни трошкови, метални [[радио фреквенција|РФ]] [[електромагнетни штит|штит]] је искоришћен као плочица за хлађење VIC чипа, иако нису сви рачунари били опремљени овим типом заштите. Већина Commodore 64 у [[Европа|Европи]] је било опремљено картонским РФ штитом, прекривеним слојем металне фолије. Ефикасност картона је била под великим знаком питања, а још горе, деловала је као изолатор који је блокирао проток ваздуха заробивши топлоту коју су стварали SID, VIC и PLA чипови.
 
SID је прављен користећи [[НМОС]] на 7, а у неким подручјима 6 микометара. Прототип SID чипа и неки рани произведени модели су имали керамичко кућиште, али за разлику од VIC-II, они су били у много мањем броју од SID чипова који су били у пластичном кућишту када је производња започела у раној 1982.
 
1986. Комодор је избацио последњу верзију класичне матичне плоче Commodore 64. Иначе је била скоро идентична дизајну из 1984, само што је сада користила два 4 × 64 килобитна DRAM чипа у односу на оригиналних осам 1 × 64 килобитна.
 
Након издавања C 64Ц, MOS Technology је почео да прилагођава [[чипсет]] C 64 [[ХЦМОС]] технологији. Главна корист употребе ХЦМОС-а је та што је он захтевао мањи напон за управљањем интегрисаним колом, што је за последицу имало мање стварање топлоте. Ово је повећало поузданост SID и VIC чипова.
 
1987. године, Комодор је избацио C 64ц са тотално редизајнираном матичном плочом, уобичајено познатом као кратка плоча. Нова плоча је користила нови ХЦМОС чипсет, са додатком новог 64-пинског PLA чипа. Нови SuperPLA како је био назван, интегрисао је многе дискретне компоненте и [[ТТЛ]] чипове. 2114 колорни РАМ је интегрисан у последњу ревизију PLA чипа.
 
=== Проблеми са напајањем ===
 
Commodore 64 је користио вањско („екстерно“) напајање. Док је то ослобађало драгоцен простор у кућишту рачунара, само напајање је било једва довољно за захтеве Комодора 64 и повремено је отказивало због прегревања. Неки корисници су куповали напајања других произвођача. Касније су напајања других корисника постала од изузетног значаја када су радили заједно се периферијама фирме Криејтив Микро Дизајнс.
 
== Спецификације ==
 
=== Унутрашњи хардвер ===
 
* Микропоцесор: МОС Технолоџи 6510-8500 (6510/8500 је био модификован 6502 са интегрисаним шетобитним улазним/излазним портом)
** Фреквенција рада (клок): 1.023 -{MHz}- (''-{NTSC}-'') или 0.985 -{MHz}- (''-{PAL}-'')
* Видео: МОС Технолоџи ВИЦ-II 567/8567 (''-{NTSC}-''), 6569/8569 (''-{PAL}-'')
** Битмапна графика: 320x200 (2 боје у сваком 8x8 блоку тачкица), 160x200, у 3 боје + позадина
** Текстуални мод: 40×25 карактера
** 8 хардверских спрајтова
** хардверско померање екрана
* Звук
** 3-канални [[синтисајзер]]
** 8 октава
** Генератор таласа и шумова
** 4 програмибилна филтера
* РАМ
** 64 килобајта (65 356 бајтова) од чега је 38 килобајта минус 1 бајт (38 911 бајтова) било доступно програмима за бејсик
** прошириво до 320 килобајта
* РОМ
** 20 килобајта (9 килобајта бејсик, 7 килобајта КЕРНЕЛ, 4 килобајта генератор знакова)
 
=== Улазно-излазни портови и напајање ===
 
* Улазно-излазни портови
** Осмопински [[ДИН конектор]] који је укључивао композитни видео излаз и звучни улаз/излаз
** [[Серијски порт]] за Комодорове [[штампач]]е и дискове
** [[Паралелни порт]] за модем
** Прикључак за касетофон
* Улаз за напајање (5 волти једносмерне и 9 волти наизменичне струје из спољашњег напајања, који се прикључивао преко седмопинског женског улаза.
 
== Занимљивости ==
 
* Уводни екран Комодора 64 је коришћен у уводној секвенци игре Grand Theft Auto: Vice City.
* [[Бејсик]] В2, програмски који је долазио инсталиран уз рачунар, могао је бити оборен наредбом PRINT""+-[x] (где је х било који цео број) или покушајем креирања бејсик-програма са бројем почетне линије близу 350800)
 
== Види још ==
* [[Commodore PET]]
* [[VIC 20]]
* [[Commodore 128]]
 
== Спољашње везе ==
 
=== Емулатори ===
* [http://www.viceteam.org VICE - емулатор Commodore 64]
* [http://www.geocities.com/SiliconValley/Park/6558/win64.htm -{Win64}- – емулатор за Windows платформу]
 
=== Портали са линковима ===
 
* [http://www.c64s.com/ -{c64.com}- – каталог наслова са Commodore 64 који се могу играти преко интернета]
* [http://www.dmoz.org/Computers/Systems/Commodore/ -{Open Directory Project}- – велика колекција линкова за емулаторе и хардверске пројекте]
 
=== Историја ===
 
* [http://www.islandnet.com/%7Ekpolsson/c64hist/ -{Chronology of the Commodore 64 Computer}- – од Кена Полсона]
* [http://www.doyouremember.co.uk/memory.asp?memID=4023 -{Commodore 64 memories and memorabilia}- – успомене које су написали корисници Комодора 64]
 
=== Архиве ===
 
* [http://www.c64.ch/ -{c64.ch}- - архива демоа за Commodore 64]
* [ftp://ftp.scs-trc.net/ -{The Digital Dungeon (TDD)}- - ФТП сајт који садржи стари и скорашњи софтвер за Комодор 64] -
* [http://c64.tin.at/ -{C64 Walkthrough Site}- - решења и шифре за авантуре са Commodore 64]
 
=== Музика ===
 
* [[:en:Press Play on Tape|-{Press Play on Tape}- – дански бенд који изводи песме из игара са Комодора 64]]
* [http://www.youtube.com/watch?v=rdGIaIimK-Y Ц-64 носталгија]
 
=== Остало ===
 
* [http://www.protovision-online.com/ -{PROTOVISION - Creating the Future}- – група ентузијаста која још увек прави и дистрибуира нове игре и хардвер за C 64]
* [http://www.emulationgalaxy.co.yu -{Emulation Galaxy}- – домаћи сајт посвећен емулацији старих рачунара и конзола]
 
{{Commons|Commodore 64}}
 
[[Kategorija:Kompjuteri]]
 
<!-- interwiki -->
{{Link FA|de}}
{{Link FA|en}}
 
[[als:Commodore 64]]
Linija 182 ⟶ 128:
[[pt:Commodore 64]]
[[ru:Commodore 64]]
[[sh:Commodore 64]]
[[sk:Commodore 64]]
[[sl:Commodore 64]]