Romeo and Juliet – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 20:
 
'''''Romeo i Julija''''' ([[engleski]] original ''Romeo and Juliet'') je znamenita tragedija [[William Shakespeare|Williama Shakespearea]] o dvoje mladih ljubavnika čija zlosretna ljubav i smrt ujedini dvije zavađene porodice.
 
== O autoru ==
 
{{glavni|William Shakespeare}}
 
William Shakespeare rodio se [[1564]]. u engleskom gradiću Stratfordu na rijeci Avon u imućnoj porodici. Otac mu je bio trgovac i ugledan građanin, pa je bio čak i biran za gradonačelnika. Međutim, oko [[1577]]. porodica je zapala u materijalne poteškoće i osiromašila. Godine 1582. William se ženi sa osam godina starijom Anne Hathaway. Ubrzo im se rađa kći Susan, a dvije godine kasnije blizanci Hamlet i Judit. Shakespeareu se zameće svaki trag do [[1592]]. kada saznajemo da je u Londonu gdje se bavi glumom i pisanjem drama. Shakespeare je pisao vrlo mnogo, a njegove drame su često izvođenje te stiče ugled najboljega engleskoga pisca komedija i tragedija. Finacijski nezavisan, Shakespeare postaje suvlasnikom poznatog pozorišta [[The Globe]]. Pred kraj života vraća se u rodni Stratford gdje umire [[1616]]. godine.
 
Dosta djela se danas pripisuje Shakespeare, iako u stvari nema pouzdanih podataka koje djelo pripada njemu, a koje ne. Zbog toga postoji ogromno razilaženje između broja djela za koje se smatra da ih je on napisao. Međutim, najčešći stav je da iza njega ostaje 38 djela. Njegov prijatelj i savremenik, [[Christopher Marlowe]], je obično prvi kojeg navode kao autora nekih drama.
Bio je član pozorišnih družina i vrlo dugo je bio glumac.
 
== Radnja ==