Casablanca – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Red 66:
| stanovništvo_godina = 2005.
| stanovništvo_bilješke=
| stanovništvo = 3,100269.000962
| stanovništvo_gustoća =
 
Red 83:
'''Casablanca''' ({{ArJ|الدار البيضاء}} ''ad-Dār al-bajḍāʾ'') je grad u zapadnom [[Maroko|Maroku]], na obalama [[Atlantski okean|Atlantskog okeana]]. Ime ''Casablanca'' u prijevodu sa [[španski jezik|španskog jezika]] znači ''bijela kuća''.
 
Sa populacijom od 3.,269.962 ljudi, Casablanca je najveći grad u Maroku i glavna luka, dok regija Grand Casablanca sačinjava konglomeraciju sa populacijom od 3.,897.748 stanovnika<ref name="r1">[http://gazetteer.de/wg.php?x=&men=gpro&lng=fr&des=wg&geo=-134&srt=pnan&col=adhoq&msz=1500&pt=c&va=&geo=444977238 Procjena 2009]</ref>. Također je i najveći grad u zemljama [[Magreb]]a i jedan od većih gradova [[Afrika|Afrike]].
 
== Historija ==
Od [[8. vijekavijek]]a je na prostoru današnje Casablance postojalo naselje ''Anfa'' koje je dugo vremena bilo glavni grad [[Berberi|berberskog]] carstva ''Berguta''. Tek u 12. vijeku ga pokoravaju Almohadi. U narednim godinama, naselje se razvija u važno trgovačko središte žitaricama, ali i kao sjedište pirata. Iz tog razloga su [[Portugalci]] pokušavali krajem 15. vijeka kao i ponovo početkom 16. vijeka da zauzmu ''Anfu''. Godine 1496. grad uništava armija Don Ferdinanda. Ponovni napad portugalske vojske na grad desio se [[1515]]. godine.
 
Napokon, [[1575]]. godine, grad zauzimaju Portugalci i daju mu naziv ''Casa Branca''. Nakon jednog razornog zemljotresa [[1755]]. godine, ''Casa Branca'' (odnosno ''Bijela kuća'' na portugalskom) je gotovo do temelja razrušena, da bi je samo nekoliko godina kasnije ponovo izgradio alavidski [[sultan]] Muhamed bin Abdullah, pod današnjim imenom ''al-Dar al-bajda''. On je u gradu izgradio medrese, javna kupatila i jednu džamiju, koja nosi njegovo ime.
 
[[Datoteka:Casablanca-Conference.jpg|mini|lijevo|Konferencija u Casablanci]]
Red 94:
Sredinom 19. vijeka, španski trgovci daju gradu današnje ime ''Casablanca''. Pod vlašću Mulai al-Hasana I (1873-1894), grad je brojao oko 20.000 stanovnika.
 
U Casablanci je naređenjem sultana Maroka [[1907]]. godine otpočelo s radovima na poboljšanju lučkih postrojenja. Tokom radova došlo je do oštećenja na lokalnom [[mezarje|mezarju]] pa su se zbog toga desili incidenti u kojima su pripadnici lokalnog plemena Šavija napali 30. jula [[1907]]. godine strane radnike u luci. Poginulo je devet radnika (po tri Francuza, Španca i Italijana), a nakon toga su napali i jevrejsku četvrt Casablance. Poslije toga francuska vlada donosi odluku o zaposjedanju Casablance, gdje su stacionirane jake pomorske i kopnene snage. Početkom augusta došlo je do krvavih bitaka između lokalnog stanovništva i francuskih trupa. Broj poginulih je dosegnuo nekoliko hiljada. Iako su Francuzi poslije okončanja borbi ostali u gradu, i nakon toga dolazilo je često do sporadičnih okršaja i pobuna. Napokon u januaru [[1908]]. pod vodstvom generala Drudea, Francuzima je pošlo za rukom da značajno smanje teritoriju pobunjenika. U najvećem obimu, broj francuskih vojnika u području Casablance iznosio je oko 15 hiljada. Do juna 1908. godine, u oblasti Casablance je došlo do smirivanja pobune, a nakon toga se i francuske trupe postepeno povlače<ref>[http://www.1911encyclopedia.org/Morocco#History Morocco - LoveToKnow 1911]</ref>
 
Početkom 20. vijeka, Casablanca je doživjela privredni rast i ubrzo prestigla Tanger kao najvažniju luku Maroka. U vrijeme francuskog protektorata, ona postaje privredni centar. Taj brzi industrijski rast i razvoj je obilježio razvoj grada sve do danas. Oko 80% cjelokupne marokanske industrije je koncentrirano u Casablanci, dok se oko 60% pomorske trgovine Maroka odvija preko luke Casablanca<ref>http://www.wissen.de/wde/generator/wissen/ressorts/reisen/reisefuehrer/marokko/index,page=1646628.html</ref>. Mnoge važne marokanske kompanije, poput Consumara, imaju ovdje svoje sjedište. U Casablanci je otvorena i nova berza, 7. novembra 1929. godine<ref>http://www.casablanca-bourse.com/homeen.html</ref>.
Red 107:
U blizini luke nalazi se jedini ranžirna željeznička stanica u Maroku (Rocher Noires). Južno od grada je aerodrom Casablanca koji je i najvažniji u Maroku. Četiri kilometra jugozapadno od luke prostiru se luksuzne četvrti uz bulevar de la Corniche u predgrađu Ain Diab. Nešto dalje od mora između centra grada i Ain Diaba je u današnjoj Anfi glavna oblast grada sa brojnim vilama. U tamošnjem hotelu Anfa je održana poznata konferencija. U okolini grada prostiru se široki dijelovi predgrađa siromašnijih slojeva stanovništva, među kojima se svakodnevno javljaju socijalni i privredni problemi.
 
Od [[1993,]]. u gradu je izgrađen Course Féminine, koji je u međuvremenu postao jedan od najvažnijih sportskih centara za žene.
 
== Poznate osobe ==