Šiljak – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 1 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q6595745 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 3:
[[Datoteka:Miscellaneous stone tools.jpg|thumb|right|200px|Paleolitski strugači i šiljci]]
 
'''Šiljak''' je [[praistorija|praistorijsko]] oruđe karakteristično za [[paleolit]]. U starijem paleolitu javlja se tajasijenski, mali, asimetričan šiljak formiran na debelom odbitku. [[Retuš]] je uzdignut, grubo nazupčeni, tipičan za tajasijenske (premusterijenske) industrije južne [[Francuska|Francuske]].
 
Karakteristični šiljci srednjeg paleolita su [[Musterijen]]ski (formiran na običnom ili [[Lavaluazijenska tehnika |Levaloazijenskom]] odbitku ili sečivu, trouglaste forme, retuš uglavnom dubok, uzdignut nekada i stepenasti, totalno ili samo na vrhu, na jednoj ili obe ivice) i listoliki šiljci (dvojni šiljci, unifacijalno ili bifacijalno retuširani, listoliki, tanki i fine izrade).
 
Tokom gornjeg paleolita javlja se veliki broj različitih šiljaka kao što su:
* [[šatelperonijen]]ski je šiljak sa lučnim, strmo retuširanim hrptom formiranim na sečivu, solitrejski je facijalno i bifacijalno okresani šiljak listolike forme, kao i ostali koji karakterišu [[soliterij]]sku kulturu. Mladečki šiljak je od kosti, roga jelena, slonovače. Izduženog romboidnog oblika je, većih dimenzija, pljosnat, može biti ovalnog ili kvadratnog preseka.
 
* Šiljak tipa [[Font Iv]] je oruđe formirano na uskom sečivu, retuširano lateralnim ili bilateralnim polustrmim retušem, a šiljak tipa [[Krems]] koji je formiran na lameli, ređe retuširan lateralno, češće bilateralno, polustrmim i marginalnim retušem.
 
* [[Gravetijen]]ski šiljak je sa pravilnim ili blago lučnim strmo retuširanim hrptom, formirano na dugom i uskom sečivu ili lameli.
 
 
* [[Arenijen]]ski je jednostrano retuširan u celini ili delimično, formiran na debelom sečivu ili laminarnom odbitku, ponekad je i listolike forme.
 
* [[Tardigravetijen]]ski šiljak je na donjem kraju sužen pomoću lateralno izvedenog jamičastog udubljenja, retuširano najčešće dubokim i direktnim polustrmim ili strmim retušem. Tako formiran trn služio je za usađivanje.
 
U finalnom paleolitu i [[mezolit]]u karakteristični su: [[sviderijen]]ski – izduženi šiljak sa trnom, zatim tipa [[Lingbi]] (kratak, širok šiljak, sa bilatelarnim uglavno strmo retuširanim trnom za usađivanje). Vrh može biti retuširan i tipa [[Ruanda]] (dvostruki šiljak sa vrhom u osi oruđa, listolike ili romboidne forme, retuširan na oba kraja inverznim, plitkim (površinskim ili polustranim retušem).
Red 29:
[[Arensburgijen]]ski šiljak je oruđe sa trnom koji je formiran pomoću 2 simetrično postavljena, strmo retuširana, jamičasta udubljenja.
 
== Vidi još ==
* [[Okresivanje]]
* [[Retuš]]
== Literatura ==
 
* Iaan Shaw, Robert Jameson, Dictionary of Archaeology, Wiley-Blackwell, 2002.
* J. Žujović, Kameno doba, Srpska književna zadruga, Beograd, 1893.
 
[[Kategorija:Prahistorijsko oružje]]