Šamši-Adad I – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 12:
Šamši-Adadov uspon je izazvao bijes i zavist kod susjednih vladara i plemena, te su on i sinovi morali braniti stečeno kraljevstvo. Dok je Ishme-Dagan vjerojatno bio sposoban vladar, brat mu je imao slab karakter; o tome svjedoči očevo pismo u kome ga pita: ''Jesi li dijete, a ne muškarac, imaš li dlake na svojoj bradi'', a u drugom pismu tvrdi ''Dok ti je brat nizao pobjede, ti si dolje ležao sa ženama.''
 
Šamši-Adad je pokazao dobre organizacijske sposobnosti i uložio veliki napor u imenovanje pouzdanih službenika i dijeljenje namirnica vojsci i stanovništvu. Vojni pohodi su bili dobro planirani, a vojska poznavala tehnike [[opsada|opsadnog ratovanja]] kao što je okruživanje [[obrambeni zid|zidina]] i korištenje [[ovan (oružje)|ovnova]] za razbijanje gradskih vrata. Uz vojna sredstva Šamši-Adad I se koristio špijunima i propagandom.
 
Dok je Šamši-Adad živio, kraljevstvo mu je bilo snažno. Međutim, nakon smrti je nestao njegov autoritet, i čim su čuli za njegov nestanak, stari suparnici su krenuli njegove sinove srušiti s prijestolja. Iasmakh-Adada je u Mariju svrgnuo [[Zimri-Lim]], a ostatak carstva je pao pod babilonskog kralja [[Hammurabi]]ja.