Zaljevski rat – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q37643 (translate me)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 53:
Ovi napori su bili odbačeni od strane nekih kongresmena, iako su neki vladini zvaničnici, među njima i šef [[Ronald Regan|Reganovog]] političkog štaba i pomoćnik sekretara za istočnoazijska pitanja [[Pol Volfovic]], nisu složili sa davanjem podrške iračkom režimu.
 
Odnosi izmađu Iraka i SAD su ostali saveznički sve do dana kada je Irak napao Kuvajt. [[2. oktobar|2. oktobra]] 1989. godine, predsednik SAD [[Džordž H.V. Buš|Džordž Buš Stariji]] je potpisao tajnu direktivu 26, koja je počinjala: ”Pristup nafti iz Persijskog zaliva i bezbednost ključnih država u ovom regionu je od vitalnog značaja za sigurnost SAD-a.” Sa poštovanjem prema Iraku, direktiva govori: ”Normalni odnosi između SAD i Iraka će poslužiti našim dužim interesima i promovisaće stabilnost u Zalivu i Srednjem Istoku. ”
 
Krajem jula [[1990]]. godine, kako su pregovori između Iraka i Kuvajta stali, Irak je nagomilao trupe na granici sa Kuvajtom i pozvao američkog ambasadora Ejpril Glespi na nenajavljeni sastanak sa predsednikom Iraka Sadamom Huseinom. Dva transkripta sa tog sastanka su načinjena i oba su kontroverzna. Prema transkriptima, Sadam je objasnio svoj problem sa Kuvajtom, uz obećanje da neće napasti Kuvajt pre još jedne runde pregovora. U verziji objavljenoj u [[Njujork Tajms]]u 23. septembra [[1990]]., Glespi je izrazila zabrinutost zbog mobilizacije vojske, ali je dodala:
Red 63:
 
<blockquote>
''Slažemo se sa američkom stranom da je potrebno iskoristiti pogoršanu ekonomsku situaciju u Iraku da se izvrši pritisak na vladu te zemlje da povuče našu zajedničku granicu. Centralna obaveštajna agencija nam je pokazala pogodan način pritiska, kazavši da bi otvorena saradnja između nas trebala da počne u slučaju da bi takve aktivnost bile koordinirane na višem nivou.''
</blockquote>
 
Red 164:
Američki Stejt Department je takođe objavio izveštaj o osiromašenom uranijumu. On kaže: ”Studije Svetske zdravstvene organizacije i drugih naučnio-istraživačkih studija pokazuju da osiromašeni uranijum nema ozbiljnih zdravstvenih rizika” i da ”osiromašeni uranijum ne izaziva defekte kod rođenja. Iračka vojna upotreba hemijskih i nervnih agenasa u osamdesetim i devedesetim je verovatno uzrok navodnih defekata kod rođenja među iračkom decom”. Što se tiče tvrdnji o raku, izveštaj kaže da: ”prema ekspertima za zaštitu sredine, medicinski je nemoguće povezati leukemiju kao rezultat izlaganju uranijumu ili osiromašenom uranijumu”, i :”nivo raka među 19.000 vrlo izloženih industrijskih radnika koji su radili na projektu Nacionalne laboratorije Oak Ridž između 1943. i 1947. je pregledan i nije primećen porast obolelih od raka tokom 1974. Druge epidemiološke studije raka pluća među radnicima fabrika za proizvodnju uranijuma i obradu metala nisu pronašle ni povećanje broja obolelih od raka ili sa tim povezanim bolestima od uranijuma i drugih poznatih izazivača raka, kao što je radon”.
 
Ipak, neki tvrde da je efekat jači pošto se municija sa osiromašenim uranijumom raspadne u male čestice kada pogodi metu. Zapravo, nedavna opsežna studija Kraljevskog društva, udruženja preko 1400 izvrsnih naučnika, istraživača i profesora, pokazala je da osiromašeni uranijum ima ozbiljne rizike po zdravlje za civile isto kao i za vojnike.
 
== Cena rata ==
Red 180:
== Posledice ==
 
Prateći pobune na severu i jugu, uspostavljene su zone zabrane leta, da bi se pomogla zaštita kurdskih i šiitskih grupa na severu i jugu Iraka. Ove zone (prvobitno severno od 36. paralele i južnije od 32.) su nadzirale uglavnom SAD i Velika Britanija, iako je Francuska takođe učestvovala. Zajedno, oni su izvršili više letova iznad Iraka u sledećih 11 godina nego u samom ratu. Ovi letovi su bacali bombe skoro svakog drugog dana protiv raketa zemlja-vazduh i protiv-avionskih topova koji su se sukobljavali sa patrolama. Ipak, najveća količina bombi je bačena tokom dve povezane kampanje bombardovanja: operacija Pustinjski udar, koja je trajala par nedelja u septembru 1996. i operacije Pustinjska lisica, u decembru 1998. Operacija Severna straža, zona zabrane leta, koja je čuvala Kurde, dozvolila je stanovništvu da se skoncentriše na razvijanje sigurnosti i infrastrukture, što se odrazilo nakon Sadamovog pada 2003. kao najprogresivniji i najmirniji region (kada se uporedi sa druga dva dela zemlje nakon [[Invazija Iraka 2003.|operacije Iračka sloboda]]). Operacija Južna straža, sa druge strane, nije bila uspešna u davanju šiitskoj populaciji šansu da se razvije.
 
Veliko razaranje infrastrukture tokom kopnenog rata je nanelo veliku štetu iračkom narodu. Godinama nakon rata, proizvodnja električne energije je bila manja od četvrtine predratnog nivoa. Uništenje fabrika za preradu vode izazvalo je da otpadne vode teku direktno u reku [[Tigar (reka)|Tigar]], iz koje su civili izvlačili vodu za piće, što je rezultiralo širenjem zaraza. Sredstva obezbeđena od zapadnih naroda, umesto da se bore sa problemom, korišćena su za održavanje Sadamove vojne kontrole nad zemljom.
Red 196:
=== Sindrom Zalivskog rata ===
 
Mnogi koalicioni vojnici su prijvljivali bolesti koje su proizilazile iz njihovog učešća u Zalivskom ratu, fenomen poznat pod imenom Sindrom Zalivskog rata. Bilo je raširenih spekulacija nesloga zbog uzroka sindroma i prijavljenih rođenja sa defektima (broj dece rođenih u vojničkim porodicama sa značajnim urođenim defektima ili ozbiljnim oboljenima je označen kao visok od 67%, prema studiji Ministarstva za pitanja veterana). U izveštaju objavljenom 1994, rečeno je da su američke trupe bile izložene 21 potencijalnom reproduktivnom otrovu. Neki od faktora razmatranih kao mogući urok uključuju izlaganje [[radioaktivnost|radioaktivnim]] materijalima, naftnim isparenjima i brzoj seriji vakcine protiv [[antraks]]a koja je data razmeštenim vojnicima (normalna serija je postepeni, višemesečni proces)
 
== Tehnologija ==