World of Warcraft – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka izmjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 37:
|Naslednik =
}}
'''Svet Vorkrafta''' ({{jez-eng|World of Warcraft}}; poznata kao i '''WoW''') je [[Blizard]]ova [[MMORPG]] (masivna višekorisnička mrežna igra igranja uloga) [[video igra]] smeštena u [[Warcraft|Warcraft univerzumu]], koji je prvi put predstavljen u [[Warcraft: Orcs & Humans]] [[1994.]] godine. Svet Vorkrafta je smešten u svet Azerot otprilike četiri godine posle dešavanja u igri [[Warcraft III: The Frozen Throne]]. Kompanija Blizard je najavila igru 21. septembra 2001. godine. Igra je objavljena [[23. novembar| 23. novembra]] [[2004.]] na deseto godišnjicu Vorkraft franšize. <!--Prepravite ovo desetpgpdišnjicu ako ne valja-->
 
Prva ekspanzija igre, pod imenom [[World of Warcraft: The Burning Crusade]], je izdata [[16. januar|16. januara]]a [[2007.]] godine. Drugo proširenje, pod imenom [[World of Warcraft: Wrath of the Lich King]] je izdato [[13. novembar|13. novembra]] [[2008.]] godine. Dok je treće proširenje najavljeno na [[BlizzCon]]-u [[2009.]] godine, pod imenom [[World of Warcraft: Cataclysm]].
 
Sa više od 11,5 milona pretplatnika od decembra 2008, Svet Vorkrafta je trenutni [[MMORPG]] sa najviše pretplatnika na svetu i drži [[Ginisova knjiga rekorda|Ginisov rekord]] za najpopularniji MMORPG. Aprila 2008. Svet Vorkrafta je procenjen da drži 62% MMORPG pretplatnički market.
Red 50:
Da bi ušao u igru, igrač prvo mora da odabere relm (ponekada nazvan server ili domen). Svaki relm se ponaša kao invidualna kopija igračkog sveta i deli se na četiri kategorije. Relmovi su ili [[igrač protiv igrača]] ([[eng.]] Player versus player skraćeno PvP), gde su borbe između igrača česte. [[Igrač protiv okline]] (eng. Player versus environment) se fokusira na ubijanje čudovišta i završavanje zadataka. [[Igra igranja uloga]] (eng. Role-playing game), gde igrač mora da što realističnije tumači svoj lik kako i u ponašanju, tako i u govoru. Postoji i kombinacija igre igranja uloga i igrač protiv igrača. Pored ovih kategorija, relmovi se dele i po jeziku, sa igračkom podrškom u dostupnom jeziku. Igrači mogu da prave lika na svim relmovima, a takođe mogu i da presele lika između relmova uz novčanu nadoknadu.
 
Da bi stvorio novog lika, i da bi se pridržavao sinopisa iz prethodinh igra serijala, igrač mora da izabere dve sukobljene frakcije Alijansu ({{jez-en|Alliance}}) ili Hordu ({{jez-en|Horde}}). Likovi sukobljene frakcije mogu da održavaju osnovnu komunikaciju, ali samo igrači iste frakcije mogu da razgovaraju, šalju poruke, organizuju u grupe ili udruženja ({{jez-en|guilds}}). Igrač bira rasu za lika, kao što su [[Orci]] (eng. Orcs) i [[Trol]]ovi (eng. Trolls) za Hordu, ili [[Ljudi]] (eng. Humans) ili [[Patuljci]] (eng. Dwarves) za Alijansu. Takođe, igrač mora da izabere klasu za lika, sa izborom kao što su magovi (eng. mages), ratnici (eng. warriors) ili sveštenici (eng. priests). Sve klase, osim specijalnih Herojskih klasa (eng. Hero classes), su dostupne određenim rasama.
=== Ponašanje u igri ===
Red 72:
 
== Razvoj ==
World of Warcraft je prvi put najavljen od strane Blizzarda na [[European Computer Trade Show|ECTS]]-u [[septembar|septembra]] [[2001.]] Razvoj igre je trajao 4-5 godina i uključivalo je opsežna testriranja. Trodimenizionalna grafika u WoW-u koriste elemente vlastitog grafičkog [[endžin]]a originalno korišćenog u „Warcraft III“. Igra je dizajnirana da bude tipa otvorene sredine gde je igračima dozvoljeno da rade šta žele. Kvestovi su opcijonalni i dizajnirani su da pomognu navodeći igrača, da mu pomognu da razvije lika i da ga šalje u različite zone, kako bi se izbeglo ono što su dizajneri nazvali „igrački sudar.“ [[Interfejs]] igre omogućava igraču da prilagodi prikaz i kontrole, a takođe i da [[priključci (računarstvo)|priključke]] i [[modifikacija (video igra)|modifikacije]].
 
=== Spoljašne veze ===
* [http://www.worldofwarcraft.com Zvanična adresa ]
* [http://www.blizzard.com Zvanična adresa Blizzard Entertainmenta-a]
 
== Reference ==
Red 83:
 
{{Commonscat}}
PRKI KIDA WoW
 
[[Kategorija:Warcraft]]
 
{{Link FA|pl}}
PRKI KIDA WoW