Razlike između izmjena na stranici "Vladimir Bartol"

Dodano 6 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (robot kozmetičke promjene)
'''Vladimir Bartol''', slovenski pisac, dramaturg, esejist i publicist, rođen je [[24. 2.]] [[1903.]] u [[Trst]]u. Umro je [[12. 9.]] [[1967.]] u [[Ljubljana|Ljubljani]]. Najpoznatiji je po knjizi ''[[Alamut (roman)|Alamut]]'', izdanoj [[1938.]] godine. Prevedena je na mnoštvo jezika, te je cijenjena u cijelom svijetu. Nakon Drugog svjetskog rata bio je [[dramaturg]] "[[Slovensko narodno gledališče|Slovenskoga narodnog gledališča]]" u Trstu, gdje je i poslije živio kao književnik i [[kazališna kritika|kazališni kritičar]]. Egzotičnim motivima, napetim i logičkim pripovjedanjem stekao je mnogo čitatelja. U poslijeratnim spisima više ga zanima tršćanska nacionalna i socijalna problematika.
 
== Život ==
Rođen je kao treće dijete u građanskoj obitelji oca Gregora Bartola, poštanskoga službenika i majke Marice Bartol-Nadlišek, po zvanju učiteljice, koja se bavila i pisanjem. Roditelji su mu priuštili odličnu izobrazbu, majka ga je upoznala sa slikarstvom, a otac mu je približio biologiju. U svojoj autobiografiji opisao se kao pretjerano osjetljivo dijete, koje je samo sebe doživljavalo kao pomalo drugačije od druge djece, zbog bogate mašte. Oduševljavale su ga brojne stvari, a najviše biologija, filozofija, psihologija, umjetnost, a posebice književnost i kazalište. Kao znanstvenik je skupljao i proučavao leptire.
 
Školu je pohađao u Trstu i završio je u Ljubljani. Zatim se je upisao na sveučilište i studirao psihologiju i filozofiju. Posebice se zanimao za djela Sigmunda Freuda. Diplomirao je 1925. godine, te nastavio studij u znamenitoj Sorboni u Parizu, od 1926. do 1927. godine. 1928. odslužio je vojni rok u Petrovaradinu u Srbiji. Od 1933. do 1934. živio je u Beogradu, radeći kao urednik novina. Potom se je vratio u Ljubljanu, gdje je živio kao slobodan umjetnik do 1941. godine. Nakon Drugog svjetskog rata prvo je obavljao dužnost tajnika SNG u Ljubljani, zatim se vratio u Trst i okrenuo se životu kulturnog djelatnika. Godine 1956. ponovno se vratio u Sloveniju i preuzeo dužnost djelatnika organizacije SAZU. Tu je radio do svoje smrti, 12. rujna 1967.
 
U njegovim djelima vidi se utjecaj Friedricha Nietzchea, ekspresionizma i psihoanalize. Tako u njegovim djelima često nalazimo psihološke i filozofske ideje, koje poglavito govore o želji za moći, istini i laži, manipulaciji s ljudima i spoznavanju svjetovnih, intelektualnih načela. Kako je pisao u vrijeme socijalnoga realizma, njegove teme nisu dovoljno dolazile do izražaja. Do toga dolazi tek u osamdesetim godinama 20. stoljeća.
* Mladost pri Svetem Ivanu (2001., autobiografija)
 
== Izvori ==
 
* Slovenski veliki leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2003. {{COBISS|ID=215958784}}
 
== Vanjske veze ==
 
* [[Miran Hladnik]]: [http://www.ijs.si/lit/alamut5.html-l2 ''Razmerje med Bartolovo kratko in dolgo prozo (Al Araf in Alamut)'']
 
{{Lifetime|1903|1967|Bartol, Vladimir}}
 
[[Kategorija:Slovenski pisci]]
[[Kategorija:Romanopisci]]