Valentinijan II – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 9:
=== Car na Zapadu ===
 
Valentinijan II bio je od sa četiri godine, dakle [[375]]. godine, posle iznenadne smrti svog oca [[Valentinijan I|Valentinijan I]] proglašen za cara Zapada od strane vojske u [[Akvinkum]]u. Njegov sedamnaestogodišnji polubrat [[Gracijan]] bio je već pre osam godina postavljen za savladara svog oca. Gracijan se složio sa izborom Valentinijana za cara.
 
Formalno, Zapadni deo Carstva bio je podeljen između Valentinijana II i Gracijana. Valentinijan je dobio Italiju, deo [[Ilirik]]a i [[Afrika (provincija)|Afriku]], dok je Gracijan dobio transalpinske provincije. Valentinijan, tada još dete, je rezidirao u [[Milano|Milanu]], a njegovim delom je upravljao Gracijan, kao de facto car [[Zapadno Rimsko carstvo|Zapadnog rimskog carstva]].
Red 29:
=== Smrt i posledice ===
 
Valentinijan je ponovo postavljen na Zapadu za cara, ali opet nije samostalno vladao. Njegov regent je bio [[Arbogast]], jedan rimski vojskovođa franačkog porekla. Arbogast je pred Valentinijanovim očima ubio jednog carevog prijatelja. Kada je car hteo da ga otpusti zbog toga, Arbogast je pocepao tu naredbu. ([[Zosim]], 4,53). Valentinijan je tako bio samo formalno car i postepeno je gubio uticaj. Na kraju 15. maja [[392]]. godine nađen je obešen u svojoj carskoj palati u galskom gradu [[Vjen]]u. Okolnosti njegove smrti nisu jasne: možda je ubijen po Arbogastovom naređenju. Možda je zbog sopstvene nemoći izvršio samoubistvo.
 
Arbogast je za cara postavio jednog govornika [[Eugenije|Evgenija]]. Evgenije je bio loš hrišćanin i stupio je u savez sa otvoreno paganskim krugovima oko [[Kvint Aurelije Simah|Kvinta Aurelija Simaha]] i [[Virije Nikomah Flavijan|Virija Nikomaha Flavijana]]. To je dovelo do poslednjeg oporavka paganizma na Zapadu. Razume se, na to je reagovao [[Teodosije I]] i ponovo uspostavio hrišćanstvo na Zapadu.